Bilim İnsanları Yarı Canlı Siborg Hücreleri Geliştirdi
Uzmanlara göre bu suni hücrelerin kendi adım atarına çoğalmaması önemli. Zira bu tarz şeylerin yararlı olabilmesi için dikkatlice kontrol edilmeleri gerekiyor. Gerçek hücrelerle aynı şekilde çoğalıyorsa bu, mümkün olmayabilir.
Yeni atılımın arkasındaki araştırmacılar, “siborg hücrelerin” kanser şeklinde hastalıkların tedavisinde kullanılabileceğini aktarıyor.
ABD’deki California Üniversitesi, biyomedikal mühendisi Cheemeng Tan, “Siborg hücreler programlanabilir, yeni kabiliyetler kazanabilir ve bunu yaparken temel hücresel aktiviteleri korur” diye konuştu.
DİRENÇLİ OLDUKLARI KANITLANDI
Tan ve meslektaşları, bu yapıları bakteri hücrelerini temel olarak oluşturdu. Daha sonrasında bunlara suni polimerler eklendi ve vücuda naturel hücreler benzer biçimde bağlanabilmeleri için ultraviyole ışığa maruz bırakıldı.
Yürütülen deneylerde bu yapıların organik hücrelerin ölümüyle sonuçlanan, yüksek pH ve antibiyotik maruziyeti benzer biçimde faktörlere karşı daha dirayetli oldukları da kanıtlandı.
Dahası bu etkenler altında normal biyolojik işlevlerini sürdürebiliyorlar.
Hakemli bilimsel dergi Advanced Science’ta piyasaya çıkan makalede, “Siborg hücreleri; hücresel metabolizma, hareketlilik, protein sentezi ve genetik devrelerle uyumluluk gibi temel işlevleri koruyor” ifadeleri de yer aldı.