Evimin Olduğu Yerden Fay Geçiyormu? Güncel Fay Haritası
Evimin altından fay hattı geçiyor mu? Sorusu milyonlar tarafından takip ediliyor. Türkiye fay hattı sorgulama, Kahramanmaraş’ta meydana gelen şiddetli depremlerin arkasından gündemde öne çıkan konulardan biri. AFAD’ın verilerine göre, saat 04:17’de 7.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesi olan deprem, yerin 7 km altında gerçekleşti. Saat 13.24’te ise merkez üssü Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesi olan 7.6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Zelzele başta Malatya, Gaziantep Diyarbakır, Adıyaman olmak üzere biroldukça kentten hissedildi. Fay hattı sorgulama ekranı ile evinin altında fay hattı geçip geçmediğini öğrenmek isteyen vatandaşlar, e-Devlet üzerinden işlemin iyi mi yapıldığını sorguluyor. MTA ve AFAD fay hattı haritası ile riskli iller öğreniliyor. İşte, 2023 AFAD ve E-Devlet fay hattı sorgulama ekranı…
Türkiye fay hattı haritası sorgulama ekranı, araştırılan konulardan biri. MTA ve AFAD tarafından listelenen fay hatları, birkaç adımda kolayca görüntülenebiliyor. Peki Evimin altından fay hattı geçiyor mu? Fay hattı iyi mi sorgulanır?
TÜRKİYE FAY HATTI SORGULAMA EKRANI
MTA ve AFAD tarafından listelenen fay hatları, birkaç adımda kolayca görüntülenebiliyor. Fay haritası ile hangi şehir ya da ilçeden fay hatları geçtiğini listeyen iki kuruluş, bu detayları belirli periyodlarda güncelliyor. Türkiye fay haritası görüntüleme ekranı, internet üzerinden kolayca görüntülenebilmektedir.
E-DEVLET AFAD FAY HARİTASI İÇİN TIKLAYINIZ
MTA’NIN FAY HARİTASINI GÖRÜNTÜLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ
TÜRKİYE deprem HARİTASI
Türkiye’de kuzey Anadolu Fay Hattı ve Doğu Anadolu Hattı ve Batı Anadolu fay hattı olmak üzere toplamda 3 büyük fay hattı bulunuyor.. Zelzele haritasında kırmızı renkte görülen iller birinci derece deprem bölgesi, pembe renke olanlar ikinci aşama riskli bölge, sarı olan iller üçüncü dereceden zelzele bölgesi olarak geçiyor. İşte birinci dereceden deprem bölgesi olan iller;İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırkent, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt..
İkinci aşama zelzele bölgesi olan iller; Tekirdağ, İstanbul (1 ve 2. Bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak başta olmak üzere, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskikent, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum.
Üçüncü aşama zelzele bölgesi olan iller; Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu’yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep’in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.
Minimum riskli bölgeler; Türkiye deprem Haritasına bakılırsa zelzele riskinin minimum olduğu dördüncü ve beşinci grupta yer edinen iller ise Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman’dır.