Güneş Yanığından Korunmak

Ozon tabakasının her geçen yıl biraz daha incelmesiyle güneş ışınları yeryüzüne daha azca filtre edilerek, daha yoğun ulaşıyor. Bu da güneş ışınlarının zararlı etkilerini çoğaltarak cilt lekelerine, foto yaşlanmaya ve kansere niçin olabiliyor. Güneşin bu zararlı etkileri, son yıllarda çok daha fazla görülüyor. Memorial Şişli Hastanesi Dermatoloji Bölümü Uzmanları güneşin cilde tesirleri ve korunma yöntemleri hakkında data verdi.

Güneşin zararlı etkilerinin içinde; güneş yanıkları, güneş lekeleri, güneş alerjileri, güneşe bağlı ilerleyen yaşlarda görülen deri kanserleri ve yaşlılık lekeleri diye adlandırılan prekanseröz lezyonlar artık daha sık görülmektedir. Ozon tabakasının incelmesiyle birlikte güneş ışınları bir tek yazın değil, kış mevsiminde bile zarar verecek düzeylerde yeryüzüne ulaşmaktadır. Güneş ışınlarının direkt ve anlık etkileri olduğu şeklinde dolaylı ve uzun soluklu etkileri de bulunmaktadır. Bu etkiler cildin onarım kapasitesini geciktirip, alerjileri de tetikleyebilmektedir. Bu etkilere maruz kalmamak için her yaş grubunun güneşten korunması gerekmektedir. Vücutta D vitamini sentezlenmesi için öğle saatlerinde, gün ortası güneşinde önerilen 15- 30 dakika devam eden güneşlenmenin bile artık çok fazla yakıcı tesirleri bulunmuş olduğu için dikkatli olunması gerekmektedir.

Şemsiye ya da kumdan yansıyan güneş ışınları da cilde zarar veriyor
Özellikle nemli iklimlerde ve sahil kesimlerinde güneşin yansımalarının daha yoğun olduğu yerlerde daha dikkatli olunmalıdır. Bir ihtimal güneş ışınlarının anlık yan tesirleri fark

edilmeyebilmektedir fakat uzun vadede kümülatif doz denilen zararlar çok önemlidir. Özellikle bebeklik çağından 18 yaşına kadar, çocukları korumak gerekir çünkü 18 yaşına kadar kümülatif doz oluşmuş olmaktadır. İlerleyen yaşlarda fert kendini ne kadar korusa da o zamana kadar maruz kalınmış ışınların hasarları, foto yaşlanma, kir veya prekanseröz lezyonların çıkmasına niçin olabilmektedir.

11.00 – 16.00 saatleri arasında güneşten kaçının
Güneşten korunmada aslına bakarsak ilk önlem teması kesmektir. Güneş ışınlarının yeryüzüne dik olarak geldiği 11.00 – 16.00 saatleri içinde dışarı çıkılmamalı, çıkılmak zorundaysa güneş ışınlarıyla teması mümkün olduğunca engelleyecek giysiler tercih edilmelidir. D vitamini sentezi için sağlıklı güneşlenme yapılması çok önemli ama bunun haricinde kişiler güneşten kaçınmalıdır. Güneşten korunmanın mümkün olmadığı yerlerde veya tatilde özellikle çocuklar için fizyolojik olarak korunma ön plana çıkmaktadır. Aslen güneş kremleri, güneş koruma önlemlerinin kim bilir son olarak halkasıdır.

Giysi seçimi güneşten korunmada örutubet taşıyor
Güneşten kaçınmanın mümkün olmadığı noktada giyim seçimleri önem taşımaktadır. Pamuklu, açık renkli güneşi yansıtacak giysiler, başı ve gözleri korumak için şapka ve güneş gözlükleri tercih edilmelidir. Çocukların deniz kıyafetlerini seçerken güneş geçirmeyen yarım kol, tişört benzeri, üst bedeni örten, deniz kıyafetlerini tercih etmekte yarar vardır. Mutlaka şapka kullanılmalıdır. Çocukların açıkta kalan bacak, kol, yüz ve boyun bölgelerini düzenli olarak kremlenmelidir. Tüm bu önlemleri almadan yalnız güneş koruyucu kullanarak güneşin zararlı etkilerinden tam olarak korunmak mümkün değildir. Güneş kremleri bütün bu önlemler alındıktan sonra açıkta kalan bölgelere uygulanmalıdır. Hiçbir krem güneş ışınlarının zararlı etkilerini tam anlamıyla engelleyemez.

Güneş kremi seçerken sağlık Bakanlığı onaylı ürünleri tercih edin
Eczanelerde, kozmetik marketlerde satılan değişik özelliklerde birçok güneş kremi bulunmaktadır. Vücuda sürekli ve yoğun bir şekilde uygulandıkları için içerdikleri maddeler önem taşımaktadır. Güneş kremleri fiziksel ve kimyasal filtreler içeren 2 gruba ayrılmaktadır.

1.Fizyolojik filtreli güneş koruyucu kremler güneş ışığını yansıtarak cildi korurlar. Ciltte yoğun bir bariyer yaparken cilde de zarar vermezler. Genellikle titanyum dioksit yahut çinko oksit gibi daha sağlıklı içeriklere sahiptirler. Sürüldükleri süre beyaz bir tabaka oluşturmaktadırlar. Dermatoloji hekimleri güneşten daha sağlıklı korunmak adına özellikle çocuklar için fiziksel filtreler içeren kremleri önermektedirler.

2.Kimyasal içerikli kremler ise güneş ışınlarını emerek cildi korurlar. Kimyasal filtreli bir güneş koruyucu tercih edilecekse içinde ne olduğu denetim edilerek alınmalıdır. Spf özelliği olan ve kimyasal filtreler içeren çok fazla güneş koruyucu krem bulunmaktadır. İçeriğinde oxybenzone ve para amino benzoik asit bulunana kremler özellikle çocuklarda tercih edilmemelidir. Kimyasal filtreli yahut fizyolojik filtreli güneş koruyucu krem seçerken dikkat edilmesi gereken en önemli etkili bu ürünlerin sağlık Bakanlığı onaylı olması ve hekimler tarafından önerilmesidir.

Spf korumasının 50 unsurün üzerinde olması gerekmektedir. UVA, UVB ve infrared ışınlara karşı koruma sağlayan yeni nesil, akıllı güneş koruyucu kremleri de bulunmaktadır. Ne kadar önlem alınsa da güneş yanıkları yazları özellikle tatilde sık karşılaşılan durumların başında gelmektedir. Hafifçe ve orta aşama güneş yanıklarında soğuk kompres yapılabilir. Ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir, bolca sıvı tüketilmesi gereklidir. Burada yanığın derecesi önemlidir. Eğer şiddetli bir yanıksa uzman hekimin denetiminde lokal bir tedavi gerekebilmektedir.

Yaz mevsiminde böcek ısırmaları da oldukca sık görülüyor
Yazlık, sahil kesimlerde sivrisinek ve arı sokmaları, yayla ve dağlık bölgelerde yaşayanlarda ise yine arı sokmaları ve kene yapışmalarına rastlanmaktadır. Sivrisinek ısırmaları, arı ve farklı böcek sokmaları koruyucu spreyler kullanarak önlenebilmektedir. Isırılma ve sokma olduğu durumlarda ilk olarak buzla soğuk kompres yapmaları gerekmektedir. Alerjik durumları önlemek amacıyla antihistaminik bir ilaç içmekte yarar vardır. Etkilenen bölgenin kaşınmaması gerekir. Eğer ısırılma olan bölgede şiddetli bir tepki gerçekleşmişse vakit geçirilmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Kene yapışması durumda ise derhal bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Kenenin bir tabip tarafından çıkarılması gerekmektedir. Kişinin kendi başına çıkarması tehlikeli olabilmektedir.

Güneş yanığı nedir?
Yani ifade etmek gerekirse güneş yanığı, güneşten yayılan ultraviyole ışınları nedeniyle cildimizde oluşan kızarıklık ve yaralardır. Güneş yanıklarının esas sebebi güneş ışınları olsa da cildimizi güneş ışınlarına karşı hassaslaştıran birtakım ilaçlar da güneş yanıklarına yol açabiliyor. Bazı güneş yanıkları, sıradan kaşıntılarla sınırlı kalabilmekte. Bu kaşıntılar çoğu zaman, güneş yanığının oluşmasından sonraki ilk 2-3 saat içinde ortaya çıkmakta ve kısa sürede kendiliğinden geçmekte. Fakat birçok vakıada cilt üzerinde büyük kızarıklıklar ve hatta su toplamaları meydana gelebiliyor ve hastanın yaşam kalitesi bozuluyor.

Cildimiz güneş ışığına maruz kalmış olduğunda, hücre düzeyinde bazı bozulmalar ortaya çıkmakta. Bu bozulmalardan etkilenmemek için cildimiz, yeni hücre yapımını hızlandırmakta. Bu süreçte damarlarda genişleme ve deri yüzeyinde kızarıklık görülebilmekte. Oluşan yeni hücrelerle beraber cildimizde kalınlaşma ve bronzlaşma oluşmakta. Cildimizde ortaya çıkan bu değişim naturel ve düzgüsel bir değişimken, güneşte kalınan sürenin uzaması, cildimizin organik müdafa sistemlerinin yetersiz kalması veya genetik yatkınlık durumunda güneş yanıkları oluşabilmekte.

Güneş yanıkları maksimum, güsevinç korunmasız çıktığımız zamanlarda oluşuyor. Cildimizde güneş ışığına karşı hassasiyet varsa, güneş yanıklarına çok daha basit maruz kalabiliriz. Bu noktada yapılan en büyük yanlış, güneş yanıklarının yalnızca güneşli havalarda oluştuğunu zannetmektir. Oysa, cildinizde güsevinç karşı hassasiyet varsa, bulutlu havalarda bile güneş yanıklarına maruz kalmanız mümkündür. Hatta su, kar veya diğer yüzeylerden yansıyarak cildinize ulaşan güneş ışınları bile cildinize zarar verebilir. Güneş ışınlarının en yoğun olduğu 11.00 ile 15.00 saatleri içinde dışarıda bulunmanız gerekiyorsa, güneş yanıklarına karşı önlemlerinizi mutlaka almalısınız.

Güneş yanıklarından korunma yolları nelerdir?
Güneş yanıkları konusunu bu şekilde kısaca ele aldıktan sonrasında, yazımızın bu kısmında, güneş yanıklarından korunma yolları hakkında faydalı bilgiler paylaşacağız. Fakat, şu noktayı özellikle belirtelim. Burada paylaşacağımız bilgiler yalnızca genel sıhhat bilgileri bağlamında olup tedavi edici aslabir niteliğe sahip değildir. Güneş yanığı şikayetiniz varsa, en yakın sıhhat kurumuna giderek muayene olmalı ve lüzumlu tedavi sürecini hekiminizin gözetiminde sürdürmelisiniz.

Güneşte fazla kalmamaya dikkat etmelisiniz.
Güneş yanıklarından korunma yolları içinde ilk olarak, güneşte fazla kalmamaya çalışmalısınız. Özellikle de güsevinç karşı cilt hassasiyetiniz var ise, güneş ışınlarından kendinizi korumak için çok daha dikkatli olmalısınız. Tatil tercihlerinizi buna bakılırsa yapmalı, fazla güneş alan bölgelerde tatil yapmaktan kaçınmalısınız. Güsevinç çıkmanız ihtiyaç duyulan durumlarda, güneş altında kalma sürenize dikkat etmeli, 15-20 dakikadan fazla güneşte kalmamalısınız. Güneş altında geçirmeniz ihtiyaç duyulan süre içinde ne olursa olsun geniş siperli bir şapka veya şemsiye kullanmalısınız. Güsevinç karşı cilt hassasiyetiniz yoksa, güneş altında geçireceğiniz süre 1 saatten uzun olmamalı.

Şapka yada şemsiye kullanmalısınız.
Şapka veya şemsiye kullanmak, güneş yanıklarından korunma yolları içinde en kolay ve en etkili yöntemlerden biridir. Sıcak yaz günlerinde en sık tercih edilen aksesuarlardan kabul edilen şapkalar, güneş yanıkları söz konusu olduğunda cildinizde iyi bir kalkan oluşturabilir. Fakat kullanacağınız şapkalar, geniş siperli olmalı ve yüzünüzde geniş bir koruma alanı oluşturmalı. Şemsiyeler için de tercihiniz geniş şemsiyelerden yana olmalı. Güneş yanıklarından korunmak için yalnızca yüzünüze değil, kollarınıza ve güneş ışığına maruz kalan tüm vücut bölümlerinize dikkat etmelisiniz. Güneşe çıkarken ince, açık renk ve bolca kesimli giysiler giymek bu mevzuda yardımcı olabilir.

Saat 11.00 ile 15.00 arasında dışarı çıkmaktan kaçınmalısınız.
Yazları ülkemiz, yoğun güneş ışığına maruz kalıyor. Güneş ışınlarının en yoğun geldiği süre dilimi ise saat 11.00 ile 15.00 arası. Güneş yanıklarından korunma yolları içinde bu zaman diliminde mümkün olduğunca dışarı çıkmamayı değerlendirebilirsiniz. Güneşe çıkmanız ihtiyaç duyulan durumlarda ise gölgede durmaya çalışmalı ve öteki önlemlerden etkin bir halde yararlanmalısınız. Dışarı çıkmadan minimum otuz dakika önce güneş kremi kullanmak bunlardan en önemlilerinden biridir. Bu gibi önlemlerle güneşin altında geçirmeniz gereken süreyi minimum zararla atlatabilirsiniz.

Güneş kremi kullanmayı ihmal etmemelisiniz.
Güneş yanıklarından korunma yolları içinde en etkili olanlarından biri de şüphesiz ki güneş kremi kullanmaktır. Güneşin zararlı etkileri karşısında cildin kurumasını, yanmasını ve çatlamasını önleyen bu ürünler, UV ışınlarına karşı etkin bir koruma sağlıyor. Güneş kreminizi seçerken, koruma faktörü ve yapısına dikkat etmelisiniz. Açık tenliler ve bebekler için 50 spf şeklinde yüksek koruma faktörlü ürünler daha uygundur. Koyu tenliler daha düşük koruma faktörlü ürünleri tercih edebilir. Örneğin, 15-20 spf koruma faktörlü ürünler koyu tenliler için yeterli olabilir. Cilt renginiz açıksa, 30 spf’nin altına inmemelisiniz.

Güneş kreminizi güneşe çıkmadan minimum yarım saat önce sürmelisiniz. Eğer tatildeyseniz ve suya giriyorsanız, en çok 2 saatte bir güneş kreminizi tekrar sürmenizde büyük yarar var. Ek olarak, cildiniz eğer yağlıysa, yağsız bir güneş kremi kullanmalı, kuru bir cildiniz varsa nemlendirme oranı yüksek bir güneş kremi kullanmalısınız. Yağlı ciltler için su bazlı güneş kremleri daha uygundur. Kırılgan bir cilt yapınız varsa, kırılgan ciltler için özel olarak üretilmiş ürünleri tercih etmelisiniz. Güneş kremi olarak kullanacağınız ürünler, güneş koruması ile cilt bakımını bir araya getirmeli. Bu sayede hem güneş yanıklarından daha etkin şekilde korunursunuz, bununla beraber cildinizde daha sağlıklı bir görüntüye sahip olursunuz.

Bronzlaşmak için cildinize zarar vermemelisiniz.
Yaz aylarında daha güzel görünmek adına bronzlaşmak için zaman zaman farklı yöntemler izlenebiliyor. Örneğin cilde kakao, zeytinyağı veya havuç suyu sürerek yahut aktarlardan alınan değişik bazı karışımlarla hızlı bronzlaşmak istenebiliyor. Oysa bu yöntemler, cilt sağlığını tehdit ederek güneş yanıklarına davetiye çıkartmakta. Güneş yanıklarından korunma yolları içinde bu gibi karışımları ne olursa olsun kullanmamalısınız. Nitekim bronzlaşma, yoğun güneş ışığına maruz kalan cildimizin verdiği organik bir tepkidir ve cilt sağlığımızı korumaya katkı sağlar. Yapay bronzlaşmalar ise cilt yüzeyinde oluşan ölü hücrelerin sayısını arttırır ve sağlıklı hücrelerin çoğalmasını engeller. Hızlı bronzlaşmak adına cilde sürülen çeşitli karışımlar cilt sağlığını bozduğu için güneş yanıklarının oluşumunu hızlandırır.

Editörün Tavsiyesi: Doğadan Limon Aromalı Bardak Poşet Yeşil Çay
İyi bir antioksidan kaynağı olan yeşil çay, cilt sağlığı için çok faydalı. İçerdiği yüksek miktarda flavonoid, kateşin ve polifenol sebebiyle yeşil çay hem antioksidandır, aynı zamanda vücuttaki antioksidanları aktive etmek benzer biçimde bir özelliğe sahiptir. Cilt sağlığımızı tehdit eden serbest radikallere karşı naturel bir koruma kalkanı oluşturan yeşil çay, limonla birleştiğinde daha güçlü bir antioksidan haline gelmekte. Öyle ki, yeşil çayla ilgili yapılan araştırmalara gore limonlu yeşil çayın antioksidan seviyesi mütevazi yeşil çaya oranla 7 kat artmakta.

Güneş yanıklarına karşı cilt sağlığınızı güçlendirmek için Doğadan limon aromalı bardak poşet yeşil çay iyi bir seçim olabilir. Güneş ışınlarının zararlı etkilerine karşı cildinizin doğal müdafa mekanizmasını güçlendirecek bu ürünleri ofisinizde yada tatilde kolayca hazırlayabilir, keyifle yudumlayabilirsiniz. Fakat, 2-3 dakikadan fazla demlememenizi ve günde 2 bardaktan fazla tüketmemenizi tavsiye ederiz.

Ciltte lekelere, erken yaşlanmaya yol açan, en önemlisi de deri kanseri riskini artıran güneş yanıklarına karşı ne tür önlemler almanız gerektiğini biliyor musunuz? Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Özlem Akın güneş yanıklarından korunma yollarını konu alıyor.

 

Riskli Saatlerde Güneşe Çıkmayın
Öncelikle alınabilecek en önemli önlem güneşten korunmak olacaktır. Bu nedenle UV ışınlarının en güçlü geldiği 10:00-16:00 tarihleri arasında güsevinç çıkmamaya özen gösterilmeli. Bununla birlikte sadece yazları ve güneşle günlerde değil bulutlu havalarda da yıl boyu korunmalıdır. Ayrıca yalnız güneş altında değil, dışarıya çıkıldığında gölgede bile olunsa koruyucu kullanılmalıdır.

 

Şapka ve Güneş Gözlüğünü ihmal etmeyin
UV ışınlarından korunmak için kullanılacak kıyafetler de önemli. Güsevinç çıkılacaksa sıkı dokulu kumaşlardan yapılan uzun kollu gömlekler, plaj kıyafetleri ve uzun pantolon, etekler tercih edilmeli. Kıyafetlerdeki renk tercihleri de açık renkler olmalı.

Şapka gene kesinlikle kullanılması gereken aksesuarlardan biri olmalı. Koruma sağlaması için tercih edilecek şapka yüzü kulakları ve boynun arkasını gölgelemeli. Koyu renkli ve özgüır şapkalar tercih edilmemeli.

UV korumalı güneş gözlükleri de yazın olmazsa olmaz aksesuarların önderlik yapar. Gözleri tamamen saran gözlükler gözleri güneşin etkilerine karşı koruyacaktır.

 

Markaya Değil, Koruma faktörüne Bakın
Uzamış açık hava aktivitelerinden en otuz dakika önce suya dayanıklı, geniş spektrumlu minimum 30 koruma faktörlü bir güneşten koruyucu tüm kıyafet haricinde kalan alanlara sürülmelidir. Uygulama her iki saatte bir veya yüzme yada terleme sonrası hemen yenilenmelidir.

 

Güneş Koruyucunun Türüne Karar Verin
Kimyasal filtreler, cildin UV ışınlarını emen kimyasal moleküllerdir. UV ışınlarına karşı çok etkili koruma sağlamaktadır. Mineral filtreler, güneş ışınlarını ayna benzer biçimde yansıtmak için cildin yüzeyine oturur. Bu yüzden fizyolojik güneş kremi olarak da bilinirler. Çocuklar, gebeler ve allerjiye eğilimli kişilerde fizyolojik fitre içirikli koruyucular tercih edilmelidir.

Güneş Kremini, Güsevinç Çıkmadan yarım saat Önce Sürün
Doğru faktöre haiz güneş kremlerini açıkta kalan tüm cilde kalın bir katman halinde sürmek önem taşıyor. Güneş kremi aşındığı için güneşe çıkmadan 15 dakika önce sürülmeli. Ayrıca güneşte 2 saat kaldıktan sonrasında da tekrarlanmalı.

Floresan Lambalara Dikkat
Solaryum cihazlarının da doğal güneş ışığı benzer biçimde deri kanseri nedeni olabileceğini unutmamak gerekir.

Güneş Yanıklarında Evde Tedavi İçin İpuçları
bolca su için: Güneş yanıkları hemen sonra oluşabilecek dehidrasyonu önlemek için su tüketimine özen gösterin. Su cildin nemini korumada fayda sağlayacaktır.

Cildinizi soğutmaya çalışın: Güneşten etkilenen ve yanık oluşan ciltte enflamasyon oluştuğu için tedavide etkili yöntemlerden biri cildi soğutmak olacaktır. Bunun için temiz nemli bir havluyu cildinize uygulayın. Sadece direkt buz uygulamayın. Ayrıca gün içinde mümkün olduğunca soğuya yakın suyla banyo yapmak da yarar elde edecektir.

Güneşe çıkmayın: Oluşan yanıkların tedavisi süresince güneşten korunun. Dışarı çıkmak gerekiyorsa ne olursa olsun uygun giysiler giyinin.

Bolca giysiler tercih edin: Cildin iyileşirken nefes almasını sağlamak için mutlaka pamuk gibi doğal kumaşlardan meydana getirilen bolca giysiler tercih edin. Yanığa yapışan giysiler kullanmayın.

Nemlendirici kullanın: Yanığın tedavisi ve cildin kendini onarma sürecinde iyi bir bakıma ihtiyacı vardır. Bu süreçte cildin soyulmasını önlemek için yapılması gerekenlerin başlangıcında da düzenli nemlendirici kullanmaktır. Etkilenen bölgelerde tahrişi önlemek için duyarlı ciltlere uygun nemlendiricileri tertipli olarak kullanın.

 

Güneş Yanığında Yanlış yapılan Uygulamalar nelerdir?
Havuza girmek: Klor içinde ne olduğu nedeniyle cilde daha çok zarar vereceği için serinlemek için havuza girilmemelidir.

Kabarcıkları patlatmak: Yanıklara bağlı cilt üzerinde oluşan kabarcıkları patlatmak yapılmaması gerekenlerin önderlik yapar. İstemeden bu şekilde bir konum olursa da su ve sabunla temizlenmeli. Daha sonra da antibiyotik merhem sürülerek bandaj yaparak kapatılmalı.

Tahriş eden kremler kullanmak: Güneş yanıkları sonrası derinizi tahriş edebilecek veya alerjik reaksiyona neden olabilecek caine içeren(benzıcaine gibi) ürünler kullanmayın.

 

Güneş Yanığı İyileştikten sonra Ne Yapılmalı?
Güneşten koruyucuların doğru sıklıkta ve şekilde kullanımına devam edilmelidir. Tekrarlayan güneş yanığı öyküsü olan kişiler ise gelişebilecek deri kanseri riski açısından bir dermatolog denetimünde olmalıdır.

 

Güneş Kremleri D Vitamini Eksikliğine yol açar mı?
Güneşten koruyucuların D vitamini eksiliğine neden olup olmadığı net değildir. Yapılan çalışmalarda fikir birliğinin olmadığı, güneşten koruyucuların kullanılması ile serum D vitamini düzeyleri azalan hastaların olmasının yanı sıra, sıkı bir şekilde güneşten korunmalarına rağmen, vücut için yeterli olan D vitamini düzeylerini sağlayan hastaların da olduğu görülmektedir.

Siz de yaz aylarında kendini dostları veya ailesiyle dışarı atıp güzel havanın keyfini çıkaranlardan mısınız? Biliyoruz, öylesiniz ve haklısınız! Ne de olsa dalların arasından süzülen, denizin sonsuzluğunda batan güneşin keyfinı en güzel şekilde çıkaracağınız dönem yaz mevsimi! Fakat güneşin de -gerekli önlemleri almadığınız takdirde- masum olmadığını ve cildinize zarar verebileceğini unutmamalısınız. Peki, güneşin zararlı etkilerinden korunamadığınız durumlarda karşılaşabileceğiniz güneş yanığı iyi mi geçer, güneş yanığına ne iyi gelir?

Güneş Yanığı Nedir?
D vitamini depolamak ve belki birazcık bronzlaşmak için ya a da hiç bilincinde olmadan yoğun bir halde güsevinç maruz kaldınız. Güneş sebebiyle maruz kalmış olduğunız ultraviyole ışınlar, cildinizde kızarıklık şeklinde değişimlere neden olabilir. İşte, güneş yanığı, cildinizde meydana gelen bu negatif değişimlerdir. Güneş yanığı hemen sonra teniniz daha kırılgan olur, herhangi bir temasta acı hissedebilirsiniz.

Güneş Yanığı belirtileri nelerdir?
Kimi zaman güneş yanığı hiç ummadığınız emarelerle rağmenıza çıkabilir. Bu belirtiler hafif olabileceği şeklinde ağır da olabilir. Deride görebileceğiniz hafif değişimler şu şekilde:

Kızarıklık,
Gerginlik,
Acı,
Deride kaşınma,
Deri sıcaklığının yükselmesi,
Güneşe maruz kaldıktan birkaç gün sonra oluşan pullanma veya soyulma.
Eğer güneş yanığınız daha ciddi boyuttaysa aşağıdaki emareleri gözlemleyebilirsiniz:

Deride sertleşme,
Deride şişkinlik,
Yüksek ateş ve ateş sebebiyle üşüme,
Mide bulantısı ya da kusma,
Baş ağrısı,
Halsizlik,
bolca su içme ihtiyacı.

Güneş Yanığı Dereceleri
Güneş yanığı 3 derecede incelenir:

1. Aşama Yanık: bir tek deride kızarıklık, gerginlik ve hassasiyete bağlı acı, birinci derece yanığın etkileridir.

2. Derece Yanık: Kızarıklık, gerginlik, dokunulduğunda acı hissetme gibi durumların yanı sıra deride içi su dolu kabarcıklar görülür.

3. Derece Yanık: Şiddetli acıya ek olarak deride kabuklanmalar görülür. Fakat bu tip yanıklara rastlanma oranı oldukca azdır.

Güneş Yanığının Zararları nelerdir?
Güneş yanığı etkilerinin belirli bir dönem için geçerli olduğunu mu düşünüyorsunuz? Eğer böyle düşünüyorsanız ne yazık ki yanıldığınızı altını çizmeliyiz. Çünkü güneş yanığının sürekli tekrarlanması gibi durumlarda aşağıdaki olumsuz etkilerle karşılaşabilirsiniz:

Deride kalıcı lekelenmeler,
Cildin erken yaşlanması,
Cilt kanseri tehlikesi.
Güneş Yanığından nasıl Korunulur?
Güneş yanıklarının cildinizdeki negatif etkilerini engellemek adına öncelikle güneşten korunmalısınız! Hal böyle olunca şimdi, güneşten ve dolayısıyla güneş yanığından korunma yollarını sıralayalım.

Güneşin zararlı ışınlarından korunmak için güneş kremi kullanmalısınız. Eğer tatilde güneşleniyorsanız yüksek faktörlü güneş koruyucuları tercih etmelisiniz.
Şapka ve gözlük, güneşin zararlı etkilerinden korunmak için çok önemli.
Eğer imkânınız varsa güneşin dik geldiği öğle saatlerinde açıkta bulunmamaya özen göstermelisiniz.
Güneş sonrası kremleri de cildinizi nemlendirerek olası deri gerilmelerini engellemede bir nebze başarılı olabilir.
Güneş Yanığını Ne Geçirir?
Güneş yanığı belirtileri, güneşe şiddetli şekilde maruz kaldıktan birkaç saat sonra başlar ve yaklaşık 2-3 gün boyunca acı hissetmenize niçin olabilir. Peki; güneş yanığını geçirmek için neler yapılabilir, güneş yanığı kızarıklığı nasıl geçer? Şimdi, acınızı hafifletecek önerilerilerimizi sunmaya başlayalım.
Bu arada önerilerimizi sunmadan önce küçük bir not düşelim: Eğer ikinci veya üçüncü dereceden yanığınız var ise bu durumda bir uzmandan yardım almalı, kısaca hastaneye gitmelisiniz.

1. Bol ve Pamuklu Giysiler Tercih Edin
Dar giyecekler ve bazı kumaş türleri, vücut sıcaklığının düşmesine engel olabilir, cildinizin nefes almamasına yol açabilir. Bu nedenle hem gün için de bununla beraber gece yatarken pamuklu ve bolca giyecekler giydiğinize emin olmalısınız.

2. Soğuk Duş Alın
bir ihtimal soğuk suyla duş almayı çok sevmiyorsunuz, belki de yazları olsa bile tercihinizi ılık sudan yana yapıyorsanız. Fakat eğer evde güneş yanığı tedavisi yapmak istiyorsanız soğuk suyla duş almalısınız. Tabii ki burada aşırı soğuk bir sudan bahsetmiyoruz. Soğukluk seviyesine daha yakın bir ayarda su ile duş alabilirsiniz. Bu sayede güneş yanığı nedeniyle ısısı yüksek olan cildiniz rahatlayacaktır.

Duş alırken dikkat etmeniz ihtiyaç duyulan birkaç nokta bulunuyor:

Suyun çok tazyikli bir halde akmaması, cildinizin tahriş olmaması için oldukca önemli. Bu konu özellikle ikinci aşama yanıklara haiz olanlar için daha çok duyarlılık arz ediyor. Çünkü tazyikli su nedeniyle su toplamış kabarcıklar patlayabilir.
Cildinizi nemlendirmek, güneşin derinizde neden olduğu gerilmeye iyi gelebilir. Bu yüzden duş alırken nemlendirici etkili duş jellerini tercih edebilirsiniz. Fakat sabun benzer biçimde cildinizi daha çok kurutabilecek ve bu yüzden daha çok acı çekmenize niçin olabilecek temizlik ürünlerinden uzak durmalısınız.
3. Yanık Bölgelere Buz Torbası Uygulayın
Soğuk, acınızın hafiflemesine ve cildinizin rahatlamasına destek sağlar. Buz torbalarını ince, pamuklu bir beze sarıp güneş yanığı olan bölgeye ortalama 20 dakika uygulayabilirsiniz. Eğer evinizde buz torbası yoksa temiz bir havluyu soğuk suyla nemlendirip yanık bölgelere tutabilirsiniz. Fakat bu uygulamada havluyu belirli aralıklarla ıslatmak icap ettiğini hatırlatalım.

4. Nemlendirici Kremlerden Yardım Alın
Güneşin etkisi cildinizin kurumasına sebep olur. Vücudunuzun yitirdiği suyu geri kazanması ve cildinizin nemlenmesi için ise bolca su içmeye özen göstermelisiniz. Ayrıca nemlendirici kremler de cildinizin hızlı bir şekilde nemlenmesi konusunda size yardımcı olabilir. Yanık tedavilerinde nemlendiricileri kullanmak, “Güneş yanığından oluşan soyulmalar nasıl önlenir?” sorusunun cevaplarından biri. Çünkü nemli cilt, kuru cilde oranla daha azca soyulur.

5. Cildinize Aloe Vera Sürün
Nemlendiriciler ve güneş sonrası kremleri cildinizde rahatlatıcı bir tesir oluşturabilir, fakat daha organik bir çözüm arayışındaysanız çare aloe vera! Bir çok konuda yararı olan aloe veranın yanıklar üzerinde de yatıştırıcı bir etkisi var. Aloe vera bitkisinden ihtiyacınız kadar kestiğiniz yaprağı buzdolabına koyabilir ve yapraklar yeteri kadar soğuduktan sonrasında kesip cildinize uygulayabilirsiniz. Soğuk yardımıyla yatıştırıcı etkinin katsayısını artırabilirsiniz.

Güneşe devamlı ve şiddetli şekilde maruz kalmanın ciddi sağlık problemlerına neden olabileceğini ve güneş koruyucu kremlerin en yakın dostunuz olduğunu bir defa daha hatırlatalım!

Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 5]

Bir Cevap Yazın