İnsan Kaç Gün Susuz Kalabilir?
Depremin 10. Gününde umutlu bekleyiş devam ederken enkaz altında kalan yurttaşlar için arama kurtarma çalışmaları son hız devam ediyor. 198 saatin sonunda kurtarılan Muhammed’in peşinden birçok birey “Su ve yemek olmadan kaç gün dayanılır?” sorusuna cevap aramaya başladı. İşte mevzuyla ilgili merak edilen her şey haberimizde…
Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 şiddetindeki iki büyük zelzele, 10 kentte binlerce kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Yıkıntı altında kalan yurttaşların kurtarılması için arama-kurtarma ekipleri günlerdir çalışmalarını canla başla sürdürüyor.
Bazı vatandaşların saatler sonrasında sağ bir şekilde yıkıntı altından çıkarılmasıyla umutlar yeşerirken “Susuz kaç gün dayanılır? Yemek yemeden kaç gün yaşanır?” benzer biçimde sorular da gündeme geldi.
Hem vücut sağlığı aynı zamanda ruh sağlığı için zorunlu ihtiyaç olan beslenme adımı olmadan bir insanoğlunun yaşaması mümkün mü? Tüm bu soruları sizler için yanıtladık.
SUSUZ KAÇ GÜN DAYANILIR? İNSAN KAÇ GÜN SUSUZ KALABİLİR?
İnsan bedeni varlığını sürdürebilmek için tertipli olarak su içmeye ihtiyaç duymaktadır. Vücudumuzun büyük bir kısmının sudan oluştuğunu göz önüne alırsak uzun bir süre susuz kalmak ölüme yahut kalıcı hasarlara neden olmaktadır.
Genel olarak bir insanoğlunun susuz kalabileceği süre 3 gün olarak bilinmektedir. Ancak ortamın sıcaklığı ve vücudun hareket sıklığı bu sürede değişiklik gözlemlenmesine niçin olmaktadır.
Eğer ortam sıcaklığı düşük ve hareketlilik azca ise 1 haftaya kadar susuz kalınabilir. Ancak bu vakalarda ortaya çıkan başka problemler yaşama tutunamamalarına neden olmuştur. Kısacası ortalama bir insan hiç su içmeden 3 ila 4 gün yaşayabilir.
SU İÇMEYİNCE NE OLUR? SUSUZLUK VÜCUTTA NELERE YOL AÇAR?
Vücudumuzdaki her bir hücrenin fonksiyonunu devam ettirebilmesi için suya ihtiyacı bulunduğunu düşünürsek uzun süre susuzluk ölümden önce büyük hasarları beraberinde getirebilir. Susuz kalan vücut, kalan suyu korumak amacıyla organların işlevlerini kısıtlamaktadır.
Susuz kalın vücutta meydana gelen vakalar şu şekilde açıklanabilir:
- Böbrekler idrar torbasına daha azca su gönderir ve idrar rengi koyulaşır.
Daha az terleme gerçekleştiği için vücut ısısında artış olur.
Kan daha yoğun ve ağır bir kıvama gelir.
Vücut ağırlığımızın %4’ü kadar su kaybettiğimiz anda “bayılma” olabilir.
- Vücut ağırlığımızın %7’si kadar su kaybetmeye başladığımızda ise böbrek ve bağlarırsaklar zarar görerek organ hasarı meydana gelebilir.
Susuzluk süresi artıkça beyin de bu durumdan etkilenmeye başlar ve düşünme kabiliyetinde de aksaklıklar meydana gelmeye başlar. Bu durumda bununla beraber psikolojik problemleri getirmektedir.
Yemek YEMEDEN KAÇ GÜN YAŞANIR?
Bir insanın yemek yemeden hayatta kalma süresi vücut ağırlığı, genetik özellikler ve sıhhat problemlerına gore değişkenlik göstermektedir. Özellikle susuzlukla da bağlantılı olan açlığa dayanma süresinde farklılık olabilir.
İddialara göre averaj bir insanoğlunun hiç yiyecek yemeden 45 ile 61 gün içinde hayatta kalabileceği söylenmektedir. Sadece 2 gün dahi besin tüketmemek çok ciddi sindirim bozukluklarını bununla beraber getirmektedir.