Sağlık

Kabak Çekirdeğinin Zararları ve Faydaları

Çekirdek, özellikle Türkiye’de sevilen tüketilen yemişlerden biridir. Özellikle sohbet esnasında vazgeçilmezler içinde yer edinen çekirdeğin farklı türleri bulunur. Bunlar içinde sağlıklı içinde ne olduğu ile ön plana çıkan ise kabak çekirdeğidir. Kabağın içinde yer edinen çekirdekler demir açısından oldukca zengindir. Bu içinde ne olduğu ile kansızlık problemi yaşayan kişilerin tüketmesi önerilir. Farklı mineralleri de içinde barındıran kabak çekirdeğinin sağlığa olan faydaları ise merak konusudur.

Gün içinde tükettiğimiz sebze ve meyvelerin kendisi olmasıyla birlikte tohumları ve çekirdekleri de farklı şekillerde tüketilebilir. Bunlardan biri kabağın çekirdeğidir. Kabağın çekirdeklerinin temizlenip kurutulması ile elde edilmiş kabak çekirdeği tam bir şifa deposudur. Türk topluluğu içerisinde de sevilen bir çerez türü olan kabak çekirdeği, sağlık için sayısız faydayı içinde barındırdığı için lezzetinin yanı sıra olumlu etkileriyle de tercih edilir. İşte kabak çekirdeği hakkında dört gözle beklenen soruların bilinmeyen tüm yanıtları.

Kabak Çekirdeği Faydaları

Kabak çekirdeği lezzetinin yanı sıra oldukça faydalı bir besin içeriğine de haizdir. Bir tek 30 gramlık kabak çekirdeğinin içerisinde karbonhidrat, yüksek lif, bakır, kalsiyum ve fosfor benzer biçimde insan sağlığı için olmazsa olmazlar arasında yer edinen mineralleri kazanabilirsiniz.
Kabak çekirdeği tek başına yüksek bir antioksidan deposudur. Buna ek olarak doymamış yağ asitleri de içerir. Bunlar da kanser oluşumunu engelleyen bileşenlerdir.
İdrar kaçırma problemi olan kişilerin kabak çekirdeği tüketmesi önerilir.
Vücudun ihtiyaç duyduğu magnezyum oranının yüzde 79’unu kabak çekirdeği ile karşılayabilirsiniz.
Tansiyonnı koruyan bir görevi vardır.
Kalp krizi risklerini aza indirger.
Şekeri düzenleyici etkileri bulunmaktadır.
Kabak çekirdeği nitrit oksit içeriğine haizdir. Bu bileşen kan damarlarının genişlemesinde yardımcı olduğundan düzenli kullanılırsa damarlarda plak oluşumunu engeller.
Kabak Çekirdeği Zararları

Kabak çekirdeğinin içeriğinde lif oranı çok yüksektir. Bundan dolayı tüketim miktarında dikkatli olunmadığı takdirde midede şişkinlik ve gaza niçin olabilir.
Kabak çekirdeğinin içeriğindeki lifler, kabızlığa iyi gelir ancak fazla tüketilirse kabızlığa yol açabilir.
Kabak çekirdeği sindirimi zor bir çerezdir. Bundan dolayı sindirim sistemi hastalığı olan kişilerin tüketimde dikkatli olması önerilir.

Kabak Çekirdeği Saça Faydaları

Kabak çekirdeğinin saça faydaları olup olmadığı hem kadınların aynı zamanda erkeklerin merak ettiği konular arasındadır. Kabak çekirdeği tüketiminin saça faydası hakkında bir araştırma yoktur. Sadece kabak çekirdeği yağının saç uzamasını ve saç köklerini güçlendirdiği bilinmektedir.

Kabak Çekirdeği Prostata İyi Gelir Mi?

Erkekler için en büyük sağlık sorunlarından biri prostattır. Prostat hastalığı olan kişiler naturel yiyecekler ile bu sorunlarına şifa bulmak isteyebilir. Kabak çekirdeği de bu kapsamda tüketilmesi önerilen yiyeceklerden biridir. Düzenli bir halde kabak çekirdeği tüketilmesi hem prostata iyi gelir bununla beraber prostatın büyümesini önler.

Kabak Çekirdeği Hamilelikte Tüketilir Mi?

Kabak çekirdeğinin protein, mineral ve vitamin içinde ne olduğu oldukça yüksektir. Bu yüzden hamile hanımlar tarafınca da tüketilmesi önerilir. Doğru miktarda tüketildiği takdirde hamile kadınlara dinçlik verdiği ifade edilir. Bununla beraber içerisindeki doymamış yağ asitleri de anne karnındaki bebeğin sağlıklı gelişimini destekler.

Kabak Çekirdeği Faydaları cinsellik

Kişiler tarafınca dikkat edilen noktalardan birisi tükettikleri yiyeceklerin afrodizyak etkisi taşıyıp taşımadığıdır. Kabak çekirdeği afrodizyak etkisi olan gıdalardan biridir. Çinko bileşeni hanımları cinsel açıdan uyarır. Omega-3 yağ asitleri da sağlıklı bir cinsel hayatı destekler. Bu yüzden kabak çekirdeği hem libidoyu yükseltir bununla beraber doğurganlığı arttırır.

Kabak çekirdeği, bal kabağının içindeki çekirdeklerin kurutulmasıyla elde edilir. Halk içinde çok sevilen kabak çekirdeği, hem yemeklerde, bununla beraber mütevazi olarak tüketilen bir kuruyemiştir. Düzenli olarak tüketildiğinde sağlık açısından biroldukça faydası vardır. Peki, kabak çekirdeği neye iyi gelir ve iyi mi tüketilir? İşte, kabak çekirdeğinin faydaları ve kullanımı:

 

Kabak Çekirdeğinin Faydaları nedir?

Çinko, bakır ve magnezyum bakımından zengindir.
İçeriğinde bulunan yüksek lifler, kemikleri sağlamlaştırır. Özellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan kemik erimesi ve kas kaybı riskini düşürür.
Zengin bir E vitamini kaynağıdır. Böylece göz sağlığını korur.
Yüksek antioksidan içinde ne olduğu ile iltihabı azaltmanın yanı sıra erken yaşlanmayı ve kronik hastalıkları önlemeye destek verir.
Karotenoidler ve E vitamini dahil olmak üzere hücre koruyucu antioksidanlarla doludur.
Sağlıklı yağlar barındırır. ALA (alfa linolenik asit) adı verilen bitki bazlı omega 3 yağ asitlerinin en iyi kaynaklarından biridir. ALA’nın yalnızca küçük bir kısmı somon benzer biçimde yağlı balıklarda bulunan önemli EPA ve DHA omega 3 lerine dönüştürülür. ALA, kalp hastalıklarından korunma, damar sertleşme riskinin azalması ve irin karşıtı faydalar sunar.
Bağışıklık sistemini sağlamlaştırır, enerjiyi artırır ve ruh halini iyileştirir. İçeriğindeki çinko ve demir minerali bağışıklık fonksiyonu için dirimsel örutubet taşır. Bunlar dışında kabak çekirdeği mantar ve virüs karşıtıdır.
Kabak çekirdeği, sperm standardını arttırabilir.
Zayıflama sürecine destek olur.
Kabak çekirdeği yağı, saçların daha hızlı ve sağlıklı uzamasına destek verir.

Gece Kabak Çekirdeği Yenir Mi?

Gece yatmadan bir saat önce tüketilen kabak çekirdeği, yenilenen ve dinlenmeye geçen hücrelerin işlevini arttırır. Ayrıca rahat uyumanıza da destek sağlar.

 

Kabak Çekirdeğinin Zararları ve Yan etkileri nedir?

Her besinde olduğu şeklinde kabak çekirdeği de aşırı tüketilmemelidir. Ölçülü tüketildiğinde faydalı olan bu gıda, aşırı tüketilmesi halinde bazı sıhhat sorunlarına neden olabilir.
Mide rahatsızlığı olan kişilerin, günde 1 avuçtan fazla kabak çekirdeği tüketmesi sakıncalı bir durumdur.
Kabak çekirdeği, ölçülü tüketildiğinde zayıflamaya destek olur. Ancak kalori değeri yüksek olduğundan, aşırı tüketilmemelidir. Bu konum kilo almanıza yol açabilir.
Kabak çekirdeğinin aşırı tüketimi sivilce oluşumuna niçin olur. Özellikle cilt problemi olan ve yağlı cilde sahip olan kişiler, kabak çekirdeği aşırı tüketmemelidir.
Not: Kabak çekirdeği bazı kişilerde alerji yapabilir. Kabak çekirdeğine alerjiniz olmanız halinde kaşıntı, kızarıklık, deride döküntü şeklinde farklı emareler ortaya çıkabilir. Eğer kabak çekirdeğine alerjiniz varsa, mutlaka tüketmeyiniz.

 

Kabak Çekirdeği gıda Değerleri

28 gram (1/4 bardak) çiğ kabak çekirdeği ortalama 150 kcaldir, 15 gr sağlıklı yağlar, birkaç gram karbonhidrat ve 8 ila 10 gram arası bitkisel protein içerir.

 

Kabak Çekirdeğinin Kullanım Alanları nelerdir?

Yulaf ezmesinden, salatalara, pişmiş sebzelerden çorbalara, tam tahıllı ekmeklerden, tatlılara kadar hemen derhal her şeyin üzerinde veya yapımında kabak çekirdeği serpilebilir, kullanılabilir. Bunlar haricinde smoothielerde, yoğurtlarda, meyvelerin üzerine yada enerji bar veya topların yapımında kullanılabilir.

 

Önemli not: Ciddi kronik hastalığı olan kişiler, alerjik bünyeye sahip olanlar, hamileler ve emziren anneler, tertipli ilaç kullanan kişiler kabak çekirdeğini tüketmeden önce kesinlikle doktora danışmalıdır.

Tohum türü olan kabak çekirdeği sık kullanılan bir atıştırma çeşididir. Sağlıklı ve yenilebilir tohum olması özelliği ile çekirdek türleri içinde da maksimum tüketilen çeşittir. Gıda değeri açısından yüksek olan kabak çekirdeği nelere iyi gelir? Kabak çekirdeği gıda değeri ve kalorisi soruları ise en çok sorulan sorular arasında yer alır. İşte sizler için hazırlamış olduğumuz kabak çekirdek hakkında tüm detaylar…

Kabak çekirdeği, protein, omega 3, yağ, karbonhidrat ve vitaminler açısından zengin bir yenilebilir tohum türüdür. Çinko ve demir açısından da nsan sağlığına iyi gelen değerlere haiz olan kabak çekirdeği özellikle Türk toplumunda en çok tüketilen atıştırmalıklardan biridir. Kabak çekirdeki içi kurabiye, kek, ekmek benzer biçimde unlu mamullerin içerisinde de kullanılabilir. Bunun yanı sıra Alzheimer, dikkat eksikliği, astım, kireçlenme benzer biçimde sorunlarda da iyileşme sağlar. Depresyona da iyi geldiği malum kabak çekirdeği hakkında tüm bilinmeyenler yazımızda…

KABAK ÇEKİRDEĞİNİN FAYDALARI

Balkabağı sebzesinin içindeki çekirdeğin kurutulması ile elde edilen kabak çekirdeği zengin bir besin değerine sahiptir. 30 gramlık kabak çekirdeği tüketimi ile lif, karonhidrat, kalsiyum, çinko, bakır ve fosfor kazanımı sağlayabilirsiniz.
Antioksidan oranı yüksektir. Doymamış yağ asidi, folat ve postasyum zengini bir besindir.
Hem de antioksidanlar, iyi oranda çoklu doymamış yağ asitleri, potasyum ve folat ihtiva ederler. Bu bileşenler sayesinde iltihapların azalması sağlanır.
Mide, akciğer, kolon ve prostat benzer biçimde kanserlerin oluşmasını önleyici etkiye sahiptir.
Yüksek oranda kabak çekirdeği tüketimi, mide, göğüs, akciğer, prostat ve kolon kanseri riskinin azalmasıyla ilişkilendirilmiştir.
İdrar kaçırma sorununa iyi gelir.
Vücudun ihtiyacı olan magnezyum oranının % 79’unu karşılayabilir.
Tansiyonnı korur, kalp krizi riskini azaltır, şekeri düzenler.
Kan damarlarının genişlemesini sağlayan nitrit oksit içinde ne olduğu vardır. BDüzenli tüketimle plak büyümesini önleyebilir.

KABAK ÇEKİRDEĞİ KAÇ KALORİ?

Kabak çekirdeğindeki kalori hesabı gram ile yapılır. 30 gramlık bir kabak çekirdeği tüketimi ile 150 kalori alımı yapılır.

KABAK ÇEKİRDEĞİ BESİN DEĞERİ

gıda kıymeti çok yüksek bir tohum olan kabak çekirdeğinin 100 gramdaki protein oranı 18.5’dir. Bununla beraber 53.7 gram karbonhidrat içerir. 100 gram’da 19.4 oranında yağ barındıran kabak çekirdeği vücudun ihtiyaç duyduğu yağ oranının da yüzde 30’u karşılayabilecek bir besindir.

KABAK ÇEKİRDEĞİ NE İŞE YARAR?

Kapalı ve hava geçirmeyen bir kapta saklanması ihtiyaç duyulan kabak çekirdeğinin sıhhat açısından bir çok faydası vardır. Çocuklar için kemik gelişimini destek sunar. İçeriğindeki bir çok değerli gıda bileşenleri sayesinde kanserden şeker hastalığına, kötü kolesterolden idrar kaçırma sorununa kadar organik bir tedavi desteği sağlar. Sağlıklı atıştırmalıklar arasında yer edinen kabak çekirdeği hanımların menopoz döneminde de rahatlama sağlar. Kabak çekirdeği içerisinde kırmızı kan hücrelerini destekleyen bileşenler tırnak ve saçların kuvvetlenmesine de destek verir.

KABAK ÇEKİRDEĞİNİN PROSTATA FAYDASI VAR MI?

Kabak çekirdeği içeriğinde bulunan sterollerin erkekler için büyük bir sorun olan ve gmeşhurk hayatlarını zorlaştıran prostat hastalığına iyi geldiği yönünde bazı araştırmalar vardır. Bunun yanı sıra düzenli kabak çekirdeği tüketiminin prostatın büyümesine neden olan ve dihydrotestosteron olarak malum hastalığa da çare olduğu bilinmektedir.

KABAK ÇEKİRDEĞİ GÜNDE NE KADAR TÜKETİLMELİ?

Kabak çekirdeği yüksek kaloriye haiz bir atıştırmalıktır. 100 gramında 450 kalori olan kabak çekirdeğinin günlük önerilen tüketim miktarı 1 avuçtur. Bunun yanı sıra kilo alma sürecini hızlandırır. Fazla tüketildiğinde ise mide sorunlarına yol açar. Özellikle diyet ve zayıflama döneminde olan kişiler kabak çekirdeği tüketiminde dikkatli olmalı ve önerilen miktarları aşmamalıdır.

Gece yatmadan önce kabak çekirdeği yerseniz ne olur? Göze, uykuya ilaç şeklinde birebir faydalı gıda
Kabak meyvesinin içinin kurutulmasıyla elde edilmiş kabak çekirdeği, halk arasında sevilen kuruyemişlerdendir. Gece yatmadan tüketildiğinde, dinlenmeye geçen ve yenilenen hücrelerin işlevlerini artırır, rahat uyumanızı sağlar. Bilim insanoğluının aktardığı haberlerde yer edinen bilgiye göre, Kabak çekirdeği bakır, çinko, magnezyum açısından zengindir. Aile boyu, çocuklarla tüketilen ve bulunması rahat, yemesi keyifli olan bu atıştırmalığın faydaları ise gerçekten çok fazla ve kimse bilmiyor… İbreyi yine bu besine çevirin çünkü övgü dolu sözleri hak ediyor. İşte detaylar…

Bu kadarına da pes diyeceksiniz! Çinko bakımından çok zengindir. Severek tükettiğimiz kabak ve kabak çekirdeğinin faydaları saymakla bitmiyor. Özellikle Türk mutfağında kabak önemli besinler arasında yer alır. Bağımlılık yapan tadı ile malum çekirdeğin farklı bir özelliği daha mevcut! Çekirdek; lifli bir yapıya haizdir.

İltihaplanmayı azaltır. Hücreleri serbest radikallere karşı korur.

-Kabak çekirdeğinin içinde bulunan yüksek lif yardımıyla kemikleri sağlamlaştırır. Çinko bakımından oldukça zengindir.

-Kabak çekirdeğinin içinde bulunan yüksek lif yardımıyla kemikleri güçlendirir.

-Özellikle ileri yaşlarda kadınlarda kemik erimesini ve kas kaybını önler.
ÖNE ÇIKAN VİDEO

-Sindirim sistemini etkileyen parazitlerin vücuttan atılmasına yardım eder.

-Gece yatmadan tüketildiğinde, dinlenmeye geçen ve yenilenen hücrelerin işlevlerini artırır, rahat uyumanızı sağlar.

-Kabak çekirdeği zengin E vitamini içeriğine sahiptir, bu sayede göz sağlığını korur.

-İçeriğindeki bolca demir yardımıyla demir eksikliği ve kansızlığa iyi gelir.

-Beyin sağlığı için önemli besinlerden olan kabak çekirdeği bir avuç tüketildiğinde gmeşhurk çinko ihtiyacını karşılar ve hafızayı güçlendirmeye destek verir.

-Kabak çekirdeği kilo vermeye destekdır.

-Şeker hastalığı, kalp hastalığı, aşırı kiloluluk benzer biçimde hastalıklara yakalanma riskini azaltır.

-Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, prostat hastalığından korur.

-Kabak çekirdeği kalori bakımından varlıklı bir gıda olduğu için aşırı tüketildiğinde kilo problemine yol açabilir.

-Mide rahatsızlığı olanların günde bir avuçtan fazla yemesi tavsiye edilmez.

-Özellikle cilt problemi yaşayan kişiler çok fazla yememelidir çünkü aşırı tüketildiğinde sivilce sorununa yol açabilir.

Kabak Çekirdeğinin Faydaları- Kabak çekirdeğinin 7 faydası
*Antioksidan bakımından zengindir.
*Diyabet riskini azaltabilir.
*Antikanser özellikleri vardır.
*Kötü kolesterol seviyelerini düşürebilir.
*Uykuyu iyileştirir.
*rejim atıştırmalığı için uygundur.
*Parazitlerin vücuttan atılmasını sağlar.
*Mesane sağlığına yararlıdır.

Kabak çekirdeği faydaları Saraçoğlu

Kabak çekirdeği yağı faydaları Saraçoğlu tarafından da ele alınmıştır. Çiğ olarak soğuk preslenmiş kabak çekirdeği yağında bulunan aminoasitlerin damar sertliğine karşı koruyucu tesiri vardır ek olarak demir bakımından da zengindir. Erkeklerde iyi huylu prostat büyümesine karşı kabak çekirdeği önerilmektedir.

Kabak çekirdeği erkeklere faydaları

Çinko içeriği, kabak çekirdeğini genellikle erkek ve hanım verimliliği için özellikle önemli yapar. İyi huylu prostatı büyümüş adamların prostatının büyümesini durdurmak için kullanılır. Mesane iltihabı yada idrar tutulması benzer biçimde ikinci derecede böbrek hastalıklarında da kullanılır.

Sabah aç karnına kabak çekirdeği yemek

Kabak çekirdekleri lif Bakımından fazlaca yüksektir ve bol oranda su ile tüketilmelidir.

Aç karnına çiğ kabak çekirdeği faydaları

Kabak çekirdeği içi faydaları yüksek oranda çinko içeren kabak çekirdeği, bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve virüslerin vücudunuza girmesini önleyerek soğuk idraknlığına iyi gelir. Cilt ve göz sağlığı için yararlıdır.

Kabak çekirdeğinin muhteviyatında lif oranı çok yüksektir. Bu nedenle tüketim miktarında dikkatli olunmadığı takdirde midede şişkinlik ve gaza niçin olabilir. Kabak çekirdeğinin içeriğindeki lifler, kabızlığa iyi gelir sadece fazla tüketilirse kabızlığa yol açabilir.

Tuzsuz kabak çekirdeği faydaları: Kabak çekirdeğinde yüksek oranda protein bulunur. Protein kas hacminin artmasına ve korunmasına, normal kemiklerin korunmasına destek sunar. Kabak çekirdeği yüksek demir ihtiva eder. Demir kırmızı kan hücrelerinin ve hemoglobinin düzgüsel oluşumunu destek sunar, vücutta normal oksijen taşınımına destek sağlar. Kavrulmuş kabak çekirdeği faydaları da yüksektir.

Kabak çekirdeği kabızlığa iyi gelir mı?

Kabızlığa karşı iyi gelir. Kabak çekirdeği yağı kemikleri sağlamlaştırır.

Dünyadaki en faydalı 8 mucize besinden biri olan kabak çekirdeği, bir avuç tüketildiğinde vücuda önemli oranda sağlıklı yağ, magnezyum ve çinko sağlıyor.

İçeriğinde bulunan zengin antioksidan ile kabak çekirdeği, bazı kanser türlerine ve kalp hastalıklarına karşı koruyucu özellik taşıyor. Erkeklerde sperm standardını ve kadınlarda doğurganlığı artıran, ek olarak tenya veya bağırsak kurdu gibi parazitlerin vücuttan atılmasına yardımcı olan kabak çekirdeği, prostat ve idrar hastalıklarının tedavisinde etkilidir. Öte taraftan ruh halini iyileştirebilir ve menopoz semptomlarını hafifletebilir.

ZENGİN BİR E VİTAMİNİ KAYNAĞI
Kabak çekirdeğinin içinde vücut için lüzumlu pek çok mineral vardır. Özellikle E vitamini açısından varlıklı bulunduğunu söylemek gerekir. Magnezyum, potasyum ve çinko bakımından da güçlüdür. Kabak çekirdeği, beta-karotene benzer bir antioksidan bileşik olan bir besindir. Bu yüzden göz sağlığına da katkı sunar.

Kabak çekirdeği bazı yerlerde afrodizyak olarak kullanılmıştır. Özellikle içinde bulunan çinko bu açıdan değerlidir. Kabak çekirdeği ayrıca bir magnezyum, çinko, bakır ve selenyum deposudır. İçerisinde demir ve sodyum da mevcuttur. Magnezyum ruh halini ve uykuyu iyileştirmeye yardımcı olurken, manganez kollajen üretiminde rol oynar.

Kabak çekirdeğinin başlıca faydaları ise şöyle:

İçeriğinde bulunan yüksek lifler, kemikleri sağlamlaştırır. Özellikle ileri yaşlarda ortaya çıkan kemik erimesi ve kas kaybı riskini düşürür.
Yüksek antioksidan içeriği ile iltihabı azaltmanın yanı sıra erken yaşlanmayı ve kronik hastalıkları önlemeye destek sağlar.
Karotenoidler ve E vitamini dahil olmak üzere hücre koruyucu antioksidanlarla doludur.
Sağlıklı yağlar barındırır. ALA (alfa linolenik asit) adı verilen nebat bazlı omega 3 yağ asitlerinin en iyi kaynaklarından biridir. ALA, kalp hastalıklarından korunma, damar sertleşme riskinin azalması ve iltihap karşıtı faydalar sunar.
Bağışıklık sistemini sağlamlaştırır, enerjiyi artırır ve ruh halini iyileştirir. İçeriğindeki çinko ve demir minerali bağışıklık fonksiyonu için hayati örutubet taşır. Bunlar dışında kabak çekirdeği mantar ve virüs karşıtıdır.
Kabak çekirdeği, sperm kalitesini arttırabilir.
Zayıflama sürecine destek olur.
Kabak çekirdeği yağı, saçların daha hızlı ve sağlıklı uzamasına destek sağlar.
Gece yatmadan bir saat önce tüketilen kabak çekirdeği, yenilenen ve dinlenmeye geçen hücrelerin işlevini arttırır ve rahat uyku çekmenizi sağlar.

FAZLA TÜKETİLDİĞİNDE SİVİLCEYE SEBEP OLABİLİR

Her besin şeklinde kabak çekirdeğini de ölçülü tüketmek sağlığımız için önemli. Fazla tüketildiğinde sindirim sorunlarına yol açabilir veya fazla kilo alımına sebep olabilir.

Ayrıca kabak çekirdeğinin aşırı tüketimi sivilce oluşumuna neden olabilir. Bu yüzden cilt problemi olan ve yağlı cilde haiz olan kişilerin, kabak çekirdeği aşırı tüketmemesi tavsiye edilir.

 

Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 5]

Bir Cevap Yazın