Sağlık

Kalp Hastalıklarının Fiziksel Belirtileri

Kalp Hastalığı belirtileri nedir?
Kalp hastalığı, kalpte meydana gelen ve kalbi etkileyen herhangi bir bozukluğu kapsayan bir terimdir. Kalp hastalığı başlığı altında koroner arter hastalığı şeklinde kan damar hastalıkları, kalp ritmi problemleri (aritmiler) ve bu hastalıkların yanında doğuştan gelen kalp kusurları yer alır. Kalp hastalıkları terimi çoğunlukla kardiyovasküler hastalık terimi ile dönüşümlü olarak kullanılır. Başlıca kalp hastalığı emareleri nelerdir?

Koroner Arter Hastalığı
Koroner arter hastalığı, konjestif kalp yetmezliği, kalp krizi benzer biçimde hastalıklar her ne kadar kalp kaynaklı hastalıklar olsa da farklı tedavi yaklaşımları gerektirir, sadece benzer belirtileri gösterebilirler. Doğru teşhis ve hızlı tedavi alabilmeniz için zamanında doktorunuza başvurmanız önemlidir.

Kalp hastalığına işaret edebilecek emareleri tanımaya, öğrenmeye çalışalım. Yeni emareler yaşamaya başlarsanız veya bu belirtiler daha sık veya şiddetli hale gelirse ne olursa olsun doktorunuzu arayın.

Koroner Arter Hastalığının emareleri

Koroner arter hastalığının en yaygın emaresi anjina, kalbinizin bir kısmına yeterince kan gitmediği için meydana gelen göğüs ağrısıdır. Göğsünüzde baskı veya sıkışma ile kalp krizi benzer biçimde hissedebilir. Kimi zaman anjina pektoris veya iskemik göğüs ağrısı olarak adlandırılır. Anjina, göğsünüzde bir hastalık, ağırlık, basınç, ağrı, yanma, dolgunluk, sıkışma veya ağrılı his olarak tanımlanabilir. Hazımsızlık veya mide ekşimesi ile karıştırılabilir. Angina ayrıca omuzlarda, kollarda, uzunlukta, boğazda, çenede yada sırtta da hissedilebilir.

Bu bir kalp hastalığının emaresidir ve bir şey kalbi besleyen arterlerinizi tıkadığında veya kalbe oksijen açısından zengin kanı getiren arterlerde yeterli kan akışı olmadığında meydana gelir.

Anjina genellikle çabuk geçer. Yine de, yaşamı tehdit eden bir kalp problemininin işareti olabilir. Neler olup sonlandığini ve kalp krizinden kaçınmak için neler yapabileceğinizi öğrenmek önemlidir.

Farklı anjina (göğüs ağrısı) türleri vardır:
Kararlı anjina: Bu en yaygın olanıdır. Fizyolojik aktivite yada stres onu tetikleyebilir. çoğu zaman birkaç dakika devam eder ve dinlendiğinizde kaybolur. Bu bir kalp krizi değil, sadece geçirme mümkünlığınızın daha yüksek olduğuna dair bir işaret olabilir. Böyle bir durumda erkenden doktora başvurmak çok önemlidir.

Kararsız anjina: Dinlenirken yada çok aktif değilken buna duruma haiz olabilirsiniz. Ağrı güçlü ve uzun süreli olabilir ve yine tekrar geri gelebilir. Kalp krizi geçireceğinizin bir işareti olabilir, bu şekilde bir durumda derhal bir doktora başvurmalısınız.

Mikrovasküler anjina: Bu tipte göğüs ağrısında aslına bakarsan koroner arter tıkanıklığı yoktur. Burada mesele en minik koroner arterleriniz gerektiği gibi çalışmadığı için olur, bu yüzden kalbiniz ihtiyacı olan kanı alamaz. Göğüs ağrısı çoğu zaman 10 dakikadan fazla süre gelir. Bu tip anjina kadınlarda daha yaygındır.

Prinzmetal anjinası (varyant anjina): Bu tür nadirdir. Siz uyurken veya dinlenirken geceleri olabilir. Kalp atardamarlarınız ansızın kasılır veya daralır. Çok fazla acıya neden olabilir ve tedavi gerektirebilir.

Koroner arter hastalığının öteki semptomları şunları ihtiva eder:
Nefes darlığı
Çarpıntı (düzensiz kalp atışları yada göğsünüzde “takla atma” hissi)
Daha hızlı bir kalp atışı
Güçsüzlük yada baş dönmesi
Mide bulantısıTerleme
Kalp Krizinin emareleri

Kalbi besleyen atardamarlarda gelişen herhangi bir ani tıkanma kalp kasının yeterince oksijen alamamasına neden olarak kalp dokusunda hasara yol açabilir. Kalbe kan akışından sorumlu olan damarların duvarlarında yağ yapıdaki kolesterol gibi maddeler birikir ve plak olarak adlandırılan yapıları oluşturur. Plaklar zaman içinde çoğalarak damarı daraltır ve üzerlerinde çatlaklar kaynaklanır. Bu çatlaklarda meydana gelen pıhtılar veya duvardan kopan plaklar damarları tıkayarak kalp krizine neden olabilir. Erken zamanda ve doğru bir müdahale yapılarak damar açılmazsa kalp dokusu kaybı meydana gelir. Yitik, kalbin pompalama gücünü azaltır ve kalp yetmezliği doğar.

Kalp krizi belirtileri şunları içerebilir:
Göğüs, kol yada göğüs kemiğinin altında hastalık, basınç, ağırlık veya ağrı
Sırt, çene, boğaz yada kola yayılan rahatsızlık
Dolgunluk, hazımsızlık yada boğulma hissi ( Mide ekşimesi şeklinde hissedilebilir )
Terleme, bulantı, kusma veya baş dönmesi
Aşırı güçsüzlük, kaygı yada nefes darlığı
Hızlı veya düzensiz kalp atışları

Kalp krizi esnasında semptomlar tipik olarak 30 dakika veya daha uzun sürer ve dinlenme veya ağızdan alınan ilaçlarla geçmez . İlk semptomlar, belirgin ağrıya ilerleyen hafifçe bir rahatsızlık olarak başlayabilir.

Bazı kişiler, “sessiz” miyokard enfarktüsü (MI) olarak malum herhangi bir emare vermeden de kalp krizi geçirebilirler. Bu durum diyabeti (şeker hastalığı) olan kişilerde daha sık görülür.

“Kalp krizi geçirdiğinizi düşünüyorsanız ERTELEMEYİN. Acil yardım için arayın 112’yi arayın. Kalp krizinin acil tedavisi, kalbinize verilen hasarın miktarını azaltmak için çok önemlidir.”

Ritim Bozukluğu (Aritmi) belirtileri

Kalpteki elektriksel faaliyet, kalp kasının dakikada 60 ila 100 kere kasılmasına yol açar. Böylece kalp, akciğerlerde oksijenlenen temiz kanı vücuda pompalayarak yaşamsal faaliyetlerin devamlılığını sağlar. Kalbin ritmik olarak atmasını elde eden elektriksel ikazların bozulmasına bağlı olarak kalp, olması gerekenden daha hızlı, daha yavaş veya düzensiz çarpabilir. Bu konum kalp aritmileri olarak bilinir. Kalpte oluşan ritim bozuklukları pek çok farklı nedenden dolayı oluşabilir. Stres, sigara ve alkol kullanımı, diyabet hipertansiyon benzer biçimde bir çok müessir, kalp ritminin farklılaşmasına yol açar.

Aritmi semptomları veya anormal kalp ritmi mevcut olduğunda, belirtiler şunları içerebilir:

Çarpıntı (kalp atışlarında atlama hissi, göğsünüzde çırpıntı hissi)
Göğsünüzde atma hissi
Baş dönmesi veya sersemlik hissi
Bayılma
Nefes darlığı
Göğüste hastalık hissi
Güçsüzlük yada çok yorgun hissetme
Atrial fibrilasyon (AF) bir tür aritmidir. AF’li çoğu insan aşağıdaki semptomlardan birini yada birkaçını yaşar:

Kalp çarpıntısı (kalpte ani bir çarpıntı, çarpma veya çarpma hissi)
Enerji eksikliği
Baş dönmesi (bayılma veya sersemlik hissi)
Göğüste rahatsızlık (göğüste ağrı, basınç yada rahatsızlık)
Nefes darlığı (normal aktiviteler esnasında nefes almada güçlük)
Atrial fibrilasyonu olan bazı hastalarda aslabir semptom görülmez. Yada bu şikayetler kısa süreli olabilir.

Kalp Kapağı Hastalığının emareleri

Kalp kapakları, kalp odacıkları içindeki kan akımını doğru şekilde yönlendiren, her kalp atımı ile beraber açılıp kapanan yapılardır. Dört adet kalp kapakçığı vardır: mitral, aort, triküspit, pulmoner kapak. Kalp kapak yapısının bozularak işlev yapamaz hale gelmesi sonucu kalp kapak hastalığı kaynaklanır.

Kapakçıklarda hastalık iki şekilde gelişebilir, kapağın daralması ve/veya yetmezliği (geriye doğru kan kaçırması). Kapak hastalıklarının sebebi genetik, ileri yaş, enfeksiyon, kalp kası hastalıkları gibi çok çeşitlidir.

Kalp kapak hastalıkları uzun seneler belirtisiz seyredebilir. Muayene esnasında doktorunuzun üfürüm duyması sonucu tesadüfen tespit edilebilir. Kapak hastalıkları mekanik sorunlar olduğundan ilaçlar ile tedavi edilemez, ilaç tedavileri ancak hastalığın ilerlemesini veya belirtilerin hafiflemesini sağlayabilir.

Kalp kapak hastalıkları genelde yavaş seyirlidir, sadece ileri düzeylerde kalp yetmezliği, inme, ritim bozukluğu ve kimi zaman ani ölüme yol açabilir. Bu yüzden kapak hastalarının aralıklar ile ekokardiyografi tetkiki ile izlenerek kapak cerrahisi vakitının belirlenmesi gereklidir.

Uzun solukta kalp kapağına yönelik cerrahi girişim gerekecektir, bu kapağın onarılması veya tümüyle değiştirilmesi şeklinde olabilir.

Kalp kapağı hastalığı olanların şikayetleri aşağıdaki benzer biçimde olabilir:
Nefes darlığı ve / yada nefes almada kuvvetlik; Bunu en çok düzgüsel gmeşhurk aktivitelerinizi yaparken veya yatağınızda düz bir şekilde uzandığınızda fark edebilirsiniz.
Halsizlik yada baş dönmesi
Göğsünüzde hastalık; Aktiviteyle yada soğuk havada dışarı çıkarken göğsünüzde bir basınç yada ağırlık hissedebilirsiniz.
Çarpıntı (bu, hızlı bir kalp ritmi, düzensiz kalp atışı, atlanan atışlar yada göğsünüzde bir flip-flop hissi benzer biçimde duyulabilir.)
Kapak hastalığı kalp yetmezliğine neden olursa, semptomlar şunları içerebilir:

Ayak bileklerinizin yada ayaklarınızın şişmesi ; Karnınızdaşişkinlik hissetmenize niçin olabilecek şişlik de meydana gelebilir .
Hızlı kilo alımı (bir günde iki veya üç kilo almak mümkündür.)
Kalp kapakçığı hastalığının emareleri her vakit durumunuzun ciddiyetiyle ilgili değildir. Hiç semptomunuz olmayabilir ve acil tedavi gerektiren ciddi kapak hastalığınız olabilir. Veya mitral kapak prolapsusunda olduğu gibi, şiddetli semptomlarınız olabilir, sadece testler ufak kapak hastalığını gösterebilir.

Kalp Yetmezliğinin belirtileri

Kalp yetmezliği, kalbinizin çeşitli sebepler nedeniyle zarar görerek vücuda ihtiyacı olan kanı kafi miktarda gönderememesi olarak tanınabilir.

En sık kalp yetmezliği sebebi kalp kasının kalp krizi nedeniyle zarar görerek kasılamamasıdır. Sadece uzun devam eden hipertansiyon, kalp kapak hastalıkları, doğumsal kalp hastalıkları benzer biçimde sebepler ile de kalp yetmezliği gelişmektedir.

Kalp yetmezliğinin emareleri şunları içerebilir:
Aktivite esnasında (en yaygın olarak) veya dinlenirken, özellikle yatakta düz uzandığınızda görülen nefes darlığı
Öksürük beyaz balgam üretir.
Hızlı kilo alımı (bir günde iki yada üç kilo almak mümkündür.)
Ayak bileklerinde, bacaklarda ve karın bölgesinde şişlik
Baş dönmesi
bitkinlik ve halsizlik
Hızlı yada düzensiz kalp atışları
öteki semptomlar mide bulantısı, çarpıntı ve göğüs ağrısıdır.
Kapak hastalığı benzer biçimde, kalp yetmezliği semptomları da kalbinizin ne kadar zayıf olduğuyla ilgili olmayabilir. Bir çok semptomunuz olabilir, ancak kalp fonksiyonunuz yalnızca hafifçe zayıflamış olabilir. Veya çok azca semptom gösteren yada hiç semptom göstermeyen ciddi şekilde hasar görmüş bir kalbiniz olabilir.

Doğuştan Kalp Hastalığının belirtileri

Doğuştan kalp kusurları, doğumdan önce, doğumdan hemen sonrasında yada çocukluk döneminde teşhis edilebilir yahut yetişkinliğe kadar teşhis edilmeyebilir. Bir kusur olması ve aslabir emare olmamasımümkündür. Bazen, muayene esnasında kalpte üfürüm duyulması, bir EKG değerlendirilmesi esnasında yada göğüs röntgenini değerlendirirken hiçbir belirti olmadığı şekilde doğuştan kalp hastalığı teşhis edilebilir.

Yetişkinlerde, doğuştan kalp hastalığı belirtileri varsa, bunlar şunları içerebilir:

Nefes darlığı
Sınırlı egzersiz kabiliyeti
Kalp yetmezliği (yukarıya bakın) veya kapak hastalığı (yukarıya bakın) emareleri
Bebek ve Çocuklarda Doğuştan Kalp Kusurları
Bebeklerde ve çocuklarda doğuştan kalp kusurlarının emareleri şunları içerebilir:

Siyanoz ( cilt, tırnak ve dudaklarda mavimsi bir renk tonu )
Hızlı nefes alma ve yetersiz beslenme
Yetersiz kilo alımı
Tekrarlayan akciğer enfeksiyonları
Egzersiz yapamama
Kalp Kası Hastalığının emareleri
Kalp kası hastalığı veya kardiyomiyopatisi olan birçok insan aslabir semptom göstermez veya sadece küçük semptomlar gösterir ve düzgüsel bir hayat yaşar. Diğer insanlar, kalp fonksiyonu kötüleştikçe ilerleyen ve kötüleşen semptomlar geliştirir.

Kardiyomiyopati semptomları her yaşta ortaya çıkabilir ve şunları içerebilir:

Göğüs ağrısı veya basıncı (çoğu zaman egzersiz veya fiziksel aktiviteyle ortaya çıkar, sadece dinlenirken yada yiyeceklerden sonra da ortaya çıkabilir)
Kalp yetmezliği semptomları (yukarıya bakın)
Alt ekstremitelerin şişmesi
yorgunluk
Bayılma
Çarpıntı (anormal kalp ritimleri sebebiyle göğüste çarpıntı)
Bazı kişilerde ayrıca aritmi vardır. Bunlar, kardiyomiyopatili az sayıda insanda ani ölüme yol açabilir.

Perikardit belirtileri

Perikart öteki tabiri ile kalp zarı, kalbi göğüs kafesi içinde sabit bir şekilde meblağ. Kalp kesesi olarak da vasıflandırılan bu yapı kalbi çeşitli enfeksiyonlardan korur ve kalp zarı aralığında mevcut durumdaki çok az oranda sıvı sayesinde kalbin hareketini kolaylaştırıcı bir tesir yaratır. Kalp kesesi şu demek oluyor ki perikard hastalıkları, tek başına veya tüm vücudu etkileyen hastalıklarla birlikte görülebilmektedir.

Mevcut olduğunda, perikardit semptomları şunları içerebilir:

Anjinadan farklı olan göğüs ağrısı (koroner arter hastalığının neden olduğu göğüs ağrısı); keskin olabilir ve göğsün ortasında olabilir. Ağrı boyuna ve bazen kollara ve sırta yayılabilir. Uzanırken, derin nefes alırken, öksürürken veya yutkunurken daha da kötüleşir ve öne oturarak rahatlar.
Düşük dereceli ateş
Artan kalp atış hızı

Kış ayları yaklaşırken havaların soğuması ile beraber, başta 60 yaş üzeri bireyler ve kalp rahatsızlıkları olan kişilerde tansiyon değişimleri, kalp atış hızında yükseklik ve damarlarda büzüşmeler görülebiliyor. Bu durum da kalbin yükünü artırarak başta kalp krizi olmak üzere tüm kalp hastalıkları risklerini artırabiliyor. En önemli emareleri göğüs ağrısı, nefes darlığı, terleme yada bulantı olan kalp krizi, dirimsel risklere neden olabilen en önemli kalp hastalıklarının başlangıcında geliyor. Kalp hastalıkları riskini en aza indirmek için kronik rahatsızlıkları olanların ilaçlarını doktorlarının tavsiye etmiş olduğu şekilde kullanması, fiziksel yönden etken kalması, Akdeniz tipi beslenme planı uygulaması, sigara kullanımından uzak durması, kafein tüketimini sınırlandırması gerekiyor. Memorial Hizmet Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Kahraman Coşansu, kalp hastalıklarının olası emareleri hakkında data verdi.

Diyabet, gerilim veya kolesterolünüz var ise dikkat!

Sonbahar ve kış aylarının soğuk günlerinde kapalı alanlarda ve hareketsiz şekilde geçirilen süreler de artmaktadır. Bu konum da özellikle diyabet, yüksek gerilim, kalp hastalığı gibi kronik rahatsızlıkları olan fertleri ve belirli bir yaşın üzerindeki kişileri negatif etkilemektedir. Bu zamanda dirimsel riske niçin olabilecek ani kalp krizlerinde de artış görülmektedir. Kalp rahatsızlıkları her vakit net hastalık emareleri ile ortaya çıkmamaktadır. Kalp krizi esnasında her zaman beyaz perde filmlerinde gördüğümüz şeklinde endişe verici bir göğüs ağrısı ve ardından yere düşme benzer biçimde durumlar yaşanmamaktadır. Bazı kalp semptomları göğüste bile olmayabilir ve neler bulunduğunu anlamak her zaman rahat değildir. Birey 60 yaşın üzerindeyse, ailede kalp hastalığı öyküsü var ise, fazla kiloluysa, diyabet, yüksek kolesterol veya yüksek tansiyonu var ise kalp açısından daha dikkatli olmak zorundadır. Özellikle şu belirtiler varsa her zamankinden daha çok özen gösterilmesi gerekir;

Göğüs rahatsızlığı: Hastaların kimi zaman “üzerlerimde fil oturuyormuş gibi” şeklinde tanım etmiş olduğu, çimdikleme ya da yanma hissi ile gelen ve çoğu zaman de birkaç dakikadan uzun süren göğüs ağrıları bir kalp krizinin belirtisi olabilir. Sadece bir tek anlık, çok kısa bir ağrıysa yada dokunulduğunda daha fazla acıtan bir noktaysa, muhtemelen kalple ilgili bir hastalık emaresi olmayabilir. Sadece fert bu tip ağrılar yaşıyorsa, doğru teşhis ve tedavi için mutlaka alanında uzman bir doktor tarafından muayene edilmelidir. Çünkü bazen atipik ağrılar da kalp ağrısı ile karışabilir.
Bulantı, hazımsızlık, mide yanması yada mide ağrısı: Bazı insanlar kalp krizi sırasında bu semptomlara haizdir. Doğal ki, kalple ilgisi olmayan birçok nedenden dolayı da mide rahatsızlığı olabilir. Ancak bunun kalp krizi sırasında da olabileceğinin farkında olunmalıdır. Fert böyle hissediyorsa ve de ailesinde kalp hastalığı öyküsü var ise risk altında olabilir. Bu yüzden şikayetler ihmal edilmeden, en kısa zamanda doktora başvurulması gerekir.
Kola yayılan ağrı: Bir başka klasik kalp krizi emaresi ise büyük bölümü kol olmak üzere vücudun sol tarafına yayılan ağrılardır. Kalp krizi ağrıları genellikle göğüsten başlayarak dışa doğru hareket eder. Ancak bu ağrılar bazen bir tek kol ağrısı da olabilir.
Baş dönmesi ve baygınlık hissi: Baygınlık, baş dönmeleri yahut denge kayıpları şeklinde rahatsızlıklar biroldukça nedenden kaynaklanıyor olabilir. Ancak birey ansızın dengesiz hissediyorsa, göğüs rahatsızlığı veya nefes darlığı yaşıyorsa bu konum da kalp krizi emaresi olabilir, hemen bir doktora başvurulması gerekir.
Boğaz yada çene ağrısı: çoğu zaman tek başına boğaz veya çene ağrısı kalple ilgili bir ağrı olarak düşünülmemektedir. Büyük olasılıkla bunlar kas sorunu, soğuk idraknlığı yada sinüs probleminden kaynaklanan ağrılardır. Ancak göğsün ortasından boğaza veya çeneye yayılan ağrı veya baskı varsa, bu kalp krizinin emaresi olabilir.
Çabuk yorulmak: Merdiven çıkmak veya otomobilden bir şeyler taşımak gibi geçmişte yapmakta sorun yaşanılmayan bir işi yaptıktan sonra kişi ansızın kendini yorgun yada bitkin hissediyorsa kalp krizi riski altında olabilir.
Terleme: Belirgin bir sebep olmadan soğuk ter atmak kalp krizine işaret edebilir. Bu, öteki semptomlardan herhangi biriyle beraber olursa, derhal hastaneye gitmek uygun olacaktır.
Bacaklar, ayaklar yada ayak bileklerinizde şişlik: Bu şikayetler kalbin kanı gerektiği kadar etkili bir şekilde pompalamadığının bir işareti olabilir. Kalp yeterince kan pompalayamadığında özellikle vücudun alt bölgelerinde şişkinlik görülebilir.
Düzensiz kalp atışı: kişi gergin veya heyecanlı olduğunda kalbin hızlı atması veya anlık anormal atması normaldir. Ancak kalbin birkaç saniyeden daha uzun süre anormal attığı hissediliyorsa ve bu sık sık oluyorsa kesinlikle doktora başvurulmalıdır. Bu durum çoğu vakit, çok fazla kafein tüketimi veya yetersiz uyku şeklinde sebeplerden doğar. Sadece bazen, tedavi gerektiren ritim problemlerine de işaret edebilir.
Nefes darlığı: Altta yatan ciddi bir probleminden durumundan kaynaklanabileceğinden, açıklanamayan nefes darlığı asla göz ardı edilmemelidir. Özellikle yeni ve hızlıca gelişmiş nefes darlığı kesinlikle dikkate alınmalıdır.

Kalbinizin ikazlarına kulak verin
İstatistiklere gore kalp ve damar hastalıkları tüm can kayıplarının yüzde 40’ını oluşturur hale geldi. Oysa erken teşhis edildiğinde sorun büyümeden önlenebiliyor. Kalp rahatsızlıklarıyla ilgili bazı emareler fazlaca şaşırtıcı olabiliyor ve haliyle kalp hastalığı belirtileri oldukları anlaşılmayabiliyor. İşte göbekten alınan kilodan pembe yanaklara dek bilimsel olarak kanıtlanmış 10 ilginç kalp hastalığı belirtisi…

Göz çevresinde yağ birikintileri
Göz çevresinde izlenen sınırları düzensiz sarımtırak yağ birikintileri, artmış kalp krizi riski ile ilişkili bir sorun. Bu kişilerde genellikle doğuştan gelen kolesterol metabolizması bozukluğu bulunur ve vücutta tüm damarlarda kolesterol birikimi olur.

Yağlanmış ggrup
Espirili bir şekilde ‘Türk kası’ olarak tanımlanan göbeklilik kalp hastalığı emarelerinden biri. Göbekten alınan kilolar diyabet, yüksek tansiyon ve kolesterol yüksekliğinin habercisi olup göbek çevresinde doktora gitme sınırının erkeklerde 102 cm, kadınlarda ise 94 cm olması gerektiğini ortaya koyuyor.

Öksürük de kalp hastalığı belirtilerinden
Kalp hastalığı emarelerinden biri olduğu pek bilinmeyen öksürük, çoğu süre soğuk idraknlığı veya sigaraya yoruluyor. Bazı kişilere de alerjik astım denilerek ona nazaran tedavi veriliyor. Sadece tedaviye yanıt vermeyen, sebebi bulunmayan öksürüklerde kalp hastalığı düşünülmeli. Çünkü kalp yetersizliği ve bazı kapak hastalıkları akciğer dokusunda ödeme yol açarak öksürüğe niçin olabiliyor.

Bacak ve ayaklarda şişme
kalp rahatsızlıği emarelerinden bir diğeri de bacak ve ayaklarda şişmedir. Özellikle kilolu kadınlarda sık gözlenen bu bulgu çoğunlukla önemsenmiyor. Sadece özellikle her iki bacakta gelişen, bastırınca iz bırakan ve cildi geren şişkinlikler kalp yetersizliğini işaret edebiliyor. Tek taraflı şişkinliklerde ise daha çok toplardamar hastalıkları rol oynuyor.

Kellik
Erkeklerde saptanan ve erken yaşta ortaya çıkan kellik kalp hastalığı emareleri içinde yer alabiliyor. Mekanizma net olmasa da saç köklerini besleyen ince damar yetersizliğinin vücuttaki genel damar hastalığının emaresi olabileceği düşünülüyor.

Pembe yanaklar da kalp hastalığı emarelerinden biri
Pembe yanaklar bir sağlık göstergesi değil; aksine özellikle de kalp hastalığı belirtileri içinde yer alabiliyor. Kadınlarda daha net izlenen bu bulgu özellikle mitral kapak darlığında gözleniyor ve hastalığın ilerlemiş bulunduğunun haberini veriyor. Ek olarak yanaklarda oluşan pembe veya kırmızı renkteki kızarıklıklar bazı kan hastalıklarında da gözlenebiliyor.

Mide yanması
Toplumda sık gözlenen mide yanması ve karın ağrısı kalp hastalığı belirtileri arasında yer alır. Özellikle bitkinlik sonrası gelişen dinlenmede hafifleyen karın ağrıları, yiyecek sonrası artış gösteren ve mide ilaçlarına cevap vermeyen mide yanmalarında kalp damar hastalığının düşünülmesi gerekiyor.

Cinsel fonksiyon bozukluğu
yapılan araştırmalar sertleşme sorunlarının damar hastalığının emaresi olup, takip eden 5 yıl içinde kalp krizi riskinde artış yaşanabildiğini ortaya koyuyor.

Dudaktaki morluk
Dudaktaki morluk, kararma veya belirgin bir kahverenginin hakimiyeti kalp hastalığı belirtileri içinde yer alır. Özellikle doğuştan gelen kalp deliklerinde kirli ve temiz kanın karışması sonucu bu tür morarma görülebiliyor.

Patlak gözler
Kalp hastalığı belirtieri içinde dışarı çıkık gözler de yer alır. Öne doğru çıkık ve dik bakan gözler kalp yetersizliği ve kapak hastalıklarının belirtisi olabiliyor. Bu tip gözler özellikle sağ kapak hastalıklarında sık ortaya çıkıyor.

Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 5]

Bir Cevap Yazın