Oruç Tutmanın Bilinmeyen Faydaları Nelerdir
Oruç tutmanın bilinmeyen faydasını bilim adamları ortaya çıkarttı!
Büluğ çağına ermiş her Müslüman’ın tutmakla yükümlü olduğu oruçla ilgili bilim adamları çok mevzuşulacak bir keşifte bulundu. Yapılan araştırmalar, vücudumuzdaki tehlikeli sonuç bir molekülün oruç yardımıyla artabileceğini ortaya koyuyor.
Kalp damar sağlığı, kolesterol ve hafıza üzerindeki pozitif yönde etkisi defalarca kanıtlanan orucun az bilinen bir faydası bilim adamları tarafınca ortaya çıkarıldı.
ABD’den Avrupa’ya, Asya’dan Afrika’ya varıncaya dek onlarca araştırmacı, vücudumuzdaki eleştiri NAD molekülünün artışında oruç tutmanın etkili olabileceğini öne sürüyor.
Yaşlılıkla bağlantısı olduğu kabul edilen bu molekül vasıtasıyla bireyin daha geç veya daha enerjik bir şekilde yaşlanabileceği düşünülüyor.
NAD SEVİYENİZ AZSA DAHA KÖTÜ YAŞLANABİLİRSİNİZ
Harvard Üniversitesi’nin genetik alanındaki çalışmalarıyla ün yapmış ismi tabip David Sinclair, NAD molekülünün öneminden bahsederken şu ifadeleri kullanmıştı:
“NAD seviyeleriniz yetersiz ve çok düşükse genetik yapınız ne olursa olsun daha hızlı ve kötü yaşlanırsınız. Bilelim ki iyi yaşlanmanın temel sırrı genetik mirasımızdan ziyade yaşam biçimı seçimlerimizde gizlidir. Yaşlılık dönemindeki sıhhat gücü ve kalitemizin en az yüzde 80’i yaşam biçimı seçimlerimiz ve iyi mi yaşadığımızla ilişkilidir.”
Haber 7, NAD molekülüne dair merak edilenleri Üsküdar Üniversitesi’nden bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü Biyogüvenlik Anabilim Dalı Başkanı Doçent tabip Kaan Yılancıoğlu’na sordu. Yılancıoğlu da molekülü tüm yönleriyle anlattı. İşte, Doçent doktor Kaan Yılancıoğlu’nun açıklamaları:
ATLETİK PERFORMANSI İYİLEŞTİRİYOR
Molekülün genel tarifı üzerinden girizgah icra eden Doçent hekim Kaan Yılancıoğlu, NAD sayesinde kişideki fizyolojik ve zihinsel dayanıklılığın artabileceğini, atletik performansın iyileşebileceğini belirtti:
“NAD (Nikotinamid Adenin Dinükleotid), hücrelerdeki enerji üretiminde ve metabolizmada önemli bir rol oynayan bir moleküldür. NAD, hücrelerin enerji üretimini arttırarak, fizyolojik ve zihinsel dayanıklılığı yükseltir ve atletik performansı iyileştirir. Bunun yanı sıra, mutluluk hormonu olan serotonin salgılanmasını da arttırır. NAD, hücreleri koruyan ve yenileyen organik koenzimlerden birisidir. NAD+ ayrıca, sağlıklı bir metabolizma oluşmasını ve kilo yönetiminde faydalı olmasını sağlar. NAD+ vücudumuzdaki tüm hücrelerde bulunur, sadece özellikle mitokondrilerde hayati öneme sahiptir. Mitokondriler, hücrelerin enerji merkezidir ve NAD+ burada şeker ve yağ kaynaklı enerjinin hücresel enerjiye dönüştürülmesinde kilit bir rol üstlenir. Sonuç olarak, NAD, hücrelerdeki enerji üretimini ve metabolizmayı iyileştirmek için önemli bir molekül olarak kabul edilir. Bu nedenle, NAD takviyesi olarak alımı, fiziksel ve zihinsel sağlık, kilo yönetimi ve hücre yenilenmesi şeklinde biroldukça faydayı sağlayabilir.”
YAŞLANDIKÇA NAD DÜZEYLERİ AZALIYOR
NAD molekülünün enerji üretiminde ve metabolizmada önemli bir rol üstlendiğini belirten Doç. Dr. Yılancıoğlu, yaşlandıkça NAD düzeylerinde azalma yaşandığını aktardı:
“NAD vücudumuzdaki hücrelerde enerji üretimini arttıran ve metabolizmada rol oynayan önemli bir moleküldür. Yaşlandıkça NAD düzeyleri azalır ve bazı araştırmalar NAD takviyesi almanın yaşlanma ile mücadelede hücrelerdeki enerji üretimini arttırarak ve genel olarak sıhhat yönünden faydalı olabileceği önerilmektedir. Sadece NAD ‘in yaşlanmayı doğrudan ya da belirgin bir halde etkileyip etkilemediği hakkında yeterli kanıt yoktur. Bunun yanı sıra NAD, hücreleri sakınan ve yenileyen doğal koenzimlerden birisidir ve hücre yenilenmesinde de rol oynar. NAD, hücrelerin DNA’sını koruyan ve onarımını sağlar. NAD düzeyleri düştükçe, hücrelerin DNA hasarına maruz kalma riski artar ve bunun sonucunda hücrelerde ölüm oranı artar.”
NAD DÜZEYLERİ NASIL YÜKSELTİLİR?
Akademisyen Kaan Yılancıoğlu, açıklamasının devamında NAD düzeylerini artırabilmek için uygulanacak şekilleri sıraladı. İşte, Yılancıoğlu’nun vatandaşa tavsiyede bulunmuş olduğu 5 madde:
“Araştırmalar NAD takviyesi almanın yaşlanma ile mücadelede hücrelerdeki enerji üretimini arttırarak ve genel olarak sıhhat yönünden faydalı olabileceğini önermektedir. NAD takviyesi almak, hücrelerin DNA hasarına karşı daha dirayetli hale gelerek hücre ölüm oranını azaltabilir. NAD takviyesi almak, ek olarak mitokondri fonksiyonlarını arttırarak hücrelerdeki enerji üretimini arttırabilir. Fakat bu mevzuda mutlaka hekiminize danışmanı önerilir.
Vücutta NAD düzeylerini arttırmak için birkaç yol bulunmaktadır. Bunlar arasında en yaygın olanlar şunlardır:
NAD takviyeleri: NAD takviyeleri, NAD precursors (öncülleri) içeren tablet, kapsül veya intravenöz infüzyon şeklinde alınabilir. NAD öncülleri, vücudun NAD yapmasına destek verir.
NAD yapımını arttıran rejimler: NAD yapımını arttıran rejimler, NAD öcülleri içeren yiyecekler içermektedir. Örneğin, NAD yapımını arttıran diyetlerde yüksek miktarda protein, B vitamini, folat, niasin, riboflavin, piridoksal 5-fosfat (P5P) ve nikotinamid ribozid (NR) bulunur.
Tertipli egzersiz: düzenli egzersiz NAD düzeylerini arttırmak için hücrelerin enerji üretimini arttırarak NAD yapımını destekler.
Uyku: kafi uyku, NAD düzeylerini arttırmak için hücre yenilenmesini ve hücre enerji üretimini arttırarak NAD yapımını destekler.
Meditasyon, Yoga ve Yoga Nidra: Meditasyon, Yoga, Yoga Nidra NAD düzeylerini arttırmak için stres düzeylerini azaltarak ve hücrelerin enerji üretimini arttırarak NAD yapımını destek sunar.
Herkes için en uygun olan yol farklıdır. NAD düzeylerini arttırmak için en iyi yolu belirlemek için bir sağlık profesyoneli ile mevzuşmanız tavsiye edilir.”
ORUÇ TUTMANIN NAD ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
kişinin akranlarına kıyasla daha iyi bir yaşlılık geçirmesine ön ayak olan NAD molekülünün oruçla bir bağlantısının olup olmadığı merak edilen başlıklar arasındaydı. Nitekim yapılan çalışmalar orucun yarar sağlayabileceğini gözler önüne seriyordu. Doçent tabip Kaan Yılancıoğlu, oruçla NAD arasındaki bağdan şöyle bahsetti:
“Araştırmalarda orucun veya aralıklı oruç diyetinin NAD düzeylerini arttırıp arttırmadığı konusunda düşünce ayrılığı vardır. Bazı araştırmalar orucun NAD düzeylerini arttırdığını ve hücrelerin DNA hasarını azalttığını ve hücre ölümünü azaltarak yaşlanma emarelerini azaltabileceğini göstermiştir. Bunun olası sebebi, oruç esnasında hücrelerin enerji üretimini arttırarak NAD yapımını desteklemektir. öteki araştırmalar ise orucun NAD düzeylerini arttırmada etkili olmadığını veya NAD düzeylerini önemli ölçüde arttırmada etkili olmadığını göstermiştir. Bu durumda araştırmalar arasındaki değişiklıkların sebebi, yapılan araştırmaların özellikleri, oruç süresi, oruç esnasında alınan yiyecekler ve diğer faktörlerin tesiri olabilir.”
NAD, TAKVİYE yöntemiyle DIŞARIDAN ALINABİLİR Mİ?
Biyogüvenlik Anabilim Dalı Başkanı Yılancıoğlu, NAD molekülünün dışarıdan takviye yoluyla alınabileceğini ve bu yöntemin sağlıklı olup olmayacağını anlatarak açıklamasını noktaladı:
“NAD takviyeleri, içeren tablet, kapsül yada intravenöz infüzyon şeklinde alınabilir. NAD öncülleri, vücudun NAD yapmasına destek verir. NAD öncülleri içinde nicotinamide riboside (NR) ve nicotinamide mononucleotide (NMN) en yaygın olarak kullanılanlardır. Araştırmalar NAD takviyelerinin NAD düzeylerini arttırdığını ve hücrelerin enerji üretimini arttırdığını, hücrelerin DNA hasarını azaltarak hücre ölüm oranını azaltarak ve hücre yenilenmesini arttırarak yaşlanma belirtilerini azaltabileceğini göstermiştir. Bununla birlikte, NAD takviyelerinin etkileri her kişide farklı olabilir ve NAD takviyelerini kullanmadan önce bir sağlık profesyoneli ile mevzuşmanız önerilir. Son olarak, NAD takviyelerinin güvenliği ve uzun vadeli tesirleri hakkında kafi bilgi yoktur, bu yüzden NAD takviyelerinin kullanımı tabip denetimünde ve dikkatli olmalıdır. Ek olarak NAD takviyelerinin etkisi ne kadar uzun sürebilir ve NAD düzeyleri kalıcı olarak arttırılıp arttırılabilir mi gibi mevzular hala tam olarak bilinmemektedir.”