Saç Kepeklenmesi Neden Olur? Saç Kepeklenmesi Hangi Hastalıkların Habercisidir?
Gmeşhurk yaşamı negatif etkileyen ve herkesin şampuan kullanımından olduğunu söyledikleri saç kepeklenmesine karşı uzmanlardan uyarı geldi. Sıradan bir kepeklenme deyip hafife almış olduğunız belirtiler aslına bakarsak bazı hastalıkların habercisi olabilir. Peki saç kepeklenmesi neden olur? Saç kepeklenmesi hangi hastalıkların habercisidir?
Saçta kepek; pullu ve kaşıntılı kafa derisinin en belirgin emaresidir. Bunun yanı sıra kuru ve nefes havaların etkisiyle birlikte daha kötüleşebilir. Basit bir sorun şeklinde görülen kepek sorunu adına uygun tedavi yapılmadığında bireyde özgüven eksikliği meydana gelebilir.
Kadınlara gore erkeklerde daha sık görülen kepek sorunu, saç derisinin haricinde kaşlarda ve sakallarda da ortaya çıkmaktadır.
Her yaş grubunda görülmekle birlikte toplumda sık rastlanılan kepek, sıhhat açısından herhangi bir probleme yol açmadığı düşünülse de uzmanlar tarafından uyarı geldi.
Kepeğe sebep olan başlıca sebepler şunlardır;
Stres, menopoz, erişkinlik benzer biçimde hormonel problemler,
Mevsim değişiklikleri,
Dengesiz ve yetersiz beslenme,
Kuru, soğuk havaya maruz kalma,
Saç derisinde bulunan bakteri ve mantarlar,
Saçların azca veya çok sık yıkanması,
Saç bakım ürünlerinin gereğinden fazla kullanılması olarak sıralanabilir.
Kepeklenmenin yol açtığı başka sebepler de bulunuyor.
Bitkinlik, uykusuzluk, fazla uyumak yada tükenmişlik gibi belirtilerin yanı sıra basit olarak vasıflandırılan kepeklenme yada tırnak kırılması şeklinde emareler de önemli besin eksikliklerin işareti. İşte o emareler…
Niasinin kafa derisine kan dolaşımını artırması, proteinin parçalanmasını destekleyen ve beyin sağlığını artıran B6 vitamini, piridoksin ile birlikte kuruluğu önleyebilir.
Çinko, saç derisindeki cilt hücrelerini taze ve sağlıklı tutarak dökülmeyi önleyebilir. Piridoksin balık, kümes hayvanları ve nohutta bulunur.
Çinko etlerde, kabuklu yemişlerde, tohumlarda ve birçok sebzede yaygındır.
PEKİ SAÇTAKİ KEPEKLENME sorununun GEÇMESİ İÇİN NE YAPILIR?
Tuz: Tuz, bulunan kepeği döken bir etkiye haizdir. Saçlar yıkanmadan önce sofra tuzunun saçlara dökülerek, baş derisine masaj yapılması ile kafadaki kepeklerin dökülmesi mümkün olacaktır.
Aspirin: Saçların gür olmasına göre 3-4 aspirin ezilerek, toz haline getirilmelidir. Kullanılan şampuana ilave edilmelidir. Şampuan ile yıinanan saçlar 4 dakika kadar bekletilerek durulanmalıdır.
Saç diplerinde kepeklenmeler, televizyon reklamlarından tanıdığımız neşe Hanım’da olduğu benzer biçimde bir çok insanda doğal yapının bir parçası olarak, değişik oranlarda bulunabilir. Bu kepekler, ince un kepeği görünüşündedir, yapışık olmadıkları için de kolayca dökülür, saçılırlar.
Kimin kepekli, kimin kepeksiz olması gerektiğine nasıl karar vermiş olduğu yada başka bir deyişle olayın nedeni belli değildir. Kişisel yatkınlığın üzerine bazı bakteriler ve özellikle de mantarlar suçlanır. İlişki kati ispatlanamamış olmakla beraber tedavide mantar ilaçları çoğunlukla iyi etki yaparlar.
Kimi zaman ruhsal gerginlikler, başın kapalı kalması yada sıradan tahrişler de arttırıcı etki yapabilir. Şampuan, saç kremi, jöle, briyantin vb. Kozmetik ürünlerin özel bir arttırıcı tesiri yoktur. Saçlar yıkandıktan sonrasında iyi durulamamak da kepek sebebi değildir. Bu tip kepeklenmenin koyu renk elbiseler üzerindeki pasaklı görünümü haricinde bir zararı yoktur.
Kesin ve köklü olarak tedavi edilemese de özel kepek şampuanları ve losyonları ile uzun süre kepeksiz kalınması sağlanabilir. Bu ilaçlar, çok uzun süre kullanılırlarsa etkinlikleri azalabilir. Bu nedenle Deri Hastalıkları Uzmanınızın önereceği zamanlarda değiştirilmeleri yararlı olacaktır.
Bunun haricinde, saç diplerinde kepeklenme ile kendini gösteren çok sayıda hastalık vardır ve sıradan kepeklenme ile de karışabilirler. Saç diplerindeki deri, bu bölgeyi tutan hastalıkların çoğunda diğer emarelere ek olarak kepek oluşumu da yapar.
Bu grupta
mantar hastalıkları,
diğer bazı mikropların niçin olduğu kaşıntılı, kepekli durumlar,
egzemalar,
sedef hastalığı,
seboreik dermatit (Türkçe adı yok malesef),
hatta bitlenme dahi sayılabilir.
İyi ve ilgili bir deri hastalıkları uzmanı görünüşte birbirine benzeyen bu hastalıklar arasından doğru tanıyı seçip uygun tedaviyi ayarlayacaktır.