Sağlık

Açık Yara Tedavisi Nasıl Yapılır.? Açık Yaralara Ney İyi Gelir.?

Basit yaralar kimi zaman çok tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor. Önemsenmeyen bu yaraların insanı ölüme kadar götürmüş olduğunü ifade eden uzmanlar mutlaka hızlı geçiren kremlerle tedavi etmeyi aynı zamanda mutlaka uzmana danışılması gerektiğini vurguluyor. Peki açık yaraya hangi kremler iyi gelir?

Doğru yara pansumanı oldukca önemli bir mevzudur. Gmeşhurk hayatta, evimizde, sokakta, iş yerinde küçücük kazalarla, düşme ile, çarpma ve travmalarla hatta sıradan bir kapıda sıkıştırma ile bile deri ve deri altında minik açılmalar, yaralar bazen kanamalar meydana gelebilir.

Yara Pansumanında Doğru malum hatalar
Evlerde yada iş yerlerinde klasik uygulama: tendürdiyot adı verdiğimiz içinde iyot olan bileşiklerin direk yaraya temasıdır. Fakat bu oldukça yanlış bir uygulamadır.

Doğru Pansuman nasıl Yapılır?
Doğru yara pansumanı, öncelikle yaranın akan suya tutularak yara üzerindeki yabancı cisimlerin ve partiküllerin temizlenmesi ile başlamalıdır. Akabinde oluşturulan deri kısmının çevreındaki sağlıklı deriye iyot içeren sıvı sürülmelidir. Temas etmiş olduğu yüzeydeki tüm canlı hücreleri şu demek oluyor ki iyi ve kötü tüm bakterileri öldüren bir sıvıdır. şundan dolayı yaranın sağlıklı deri kısmına iyot içeren sıvı, yara içerisine ise yalnız antibiyotikli merhemler uygulanır. Bu işlemler tamamlandıktan sonrasında temiz kuru bir pansuman bezini yaraya kapatarak yapıştırırız. Yara iyileşene kadar pansuman her gün devam etmelidir.

Yara yani doku bütünlüğünün bozulması olarak tanım edilir. Yaralanmaya neden olan birçok unsur bulunur: batıcı, kesici, delici aletler fizyolojik yolla yara oluşturur. Aşırı sıcak (yanık, haşlanma) veya aşırı soğuk (donuk) yara çeşitleri oluşmasına neden olabilir. Yara oluştuktan sonrasında deride hızla yara iyileşme süreci başlamaktadır. Deri yaralarının iyileşmesi için kati bir süre verilemez. Bu süre ferdin genel sağlık durumu ve kan dolaşımına, yaranın oluşma nedenine, vücutta yerleşim yeri ve yaranın türüne, yarada enfeksiyon olup olmaması benzer biçimde değişken biroldukça faktöre bağlıdır. Doğrusu her yara kendi özelliklerine gore iyileşir. Sadece 3 aydan daha uzun devam eden yaralar kronik yara olarak tanımlanmaktadır.

Yaranın iyileşmesini hızlandıran vitaminler;

A vitamini: Nane, roka, maydanoz, havuç, ıspanak, semizotu ve tatlı patates
B vitamin kompleksi: Et, süt, sebze, balık ve bira mayası
C vitamini: Maydanoz, karnıbahar, yeşil biber, kırmızı biber ve domates benzer biçimde sebzeler
K vitamini: Yeşil yapraklı sebzeler, maydanoz, avokado, kivi, et, yumurta ve süt

Aşağıdaki durumlardan birini gözlemlediğiniz durumlarda kesinlikle bir doktora görünmelisiniz.

Enfeksiyon belirtileri var ise
Kanama durmuyorsa
Cildi tekrar hizalayamıyorsanız
Yarada kir, cam, diken yada başka yabancı cisimler var ise
Yara büyük veya derin görünüyorsa
Uzun süre geçmişse ve hala iyileşmiyorsa
Diyabet benzer biçimde altta yatan bir tıbbi durumunuz var ise
Yaralanma ciddi bir kaza sonucunda oluştuysa

Click to rate this post!
[Total: 3 Average: 5]

Bir Cevap Yazın